Izrael arcai

Szentföldről a Széchenyi térre

Földvári Gabriella Fotó: Ács Tamás
2023.06.06. 19:32

Izrael újra megalakulásának 75. évfordulója alkalmából szabadtéri fotókiállítást és emlékünnepséget szervezett a Nyugat-Dunántúli Magyar-Izraeli Baráti Társaság.

Az Izrael arcai című kiállítás a Széchenyi téren tekinthető meg, július 11-ig. Amatőr, de jó szemű fotósok hozták el személyes emlékeiket Izraelből Győrbe, de a képeken nem a megszokott épületeket, műemlékeket láthatjuk, hanem hétköznapi izraeli embereket. A fotókról ránk néző arcok mesélnek nekünk és maradandóbbat adhatnak, mint azt a műemlékek tennék. 

Yacov Hadas- Handelsman

A szabadtéri megnyitót kedden délután elmosta az eső, de az Apátsági Sörfőzdében Yacov Hadas- Handelsman Izrael Állam magyarországi nagykövete elmondta: Tehetséges amatőr fotósok lencséinek segítségével láthatjuk azokat az embereket, akik ma a Szentföldön élnek Izraelben. Minden egyes arc egyedi személyes történet mesél el. Megmutatják egy olyan nép kitartó lelkületét, amely számtalan nehézséget győzött már le. A fotókról megismerhetjük, hogy Izraelben mennyire harmonikusan képesek a különféle vallási és etnikai csoportok együtt élni. A kiállítás emlékeztet bennünket arra, hogy a különbségek ellenére az emberségünk közös bennünk.”

Szeles Szabolcs

Szeles Szabolcs alpolgármester a kiállítás megnyitóján beszélt a győri zsidóság történetéről, a zsinagógáról, amely ma elsősorban a kultúrát szolgálja és Győr izraeli testvérvárosáról is szólt. „Az itt kiállított képek egy lenyűgöző világot tárnak elénk, a mindennapi izraeli emberek szemszögéből mutatják meg  az ország  spirituális,  politikai, kulturális, vallási egységét. Ezek a képek vonzanak, hogy meglátogassuk a Szentföldet” – emelte ki az alpolgármester.

A fotósok:  Szász Máté, Varga Zoltán, Jóföldi Máté és Pam Anna.

Galéria: Ács Tamás

Kapcsolódó témák: #győri zsidóság | #kiállítás | #zsidóság |