A 75 éves Izraelt ünnepelték

J. Kovács Andrea Fotó: Ács Tamás
2023.06.06. 21:31

Izrael 75 címmel rendezett ünnepséget a Nyugat-Dunántúli Magyar-Izraeli Baráti Társaság az önálló zsidó állam jubileumi évfordulójára.

A rendezvény kezdetén levetítettek egy filmet, mely Izrael létrejöttét mutatta be. Ezt követően Tóth Géza, a házigazda Hit Gyülekezet lelkésze köszöntötte a megjelenteket, akik között ott volt Yakov Hadas-Handelsman, Izrael magyarországi nagykövete, dr. Fónagy János miniszterhelyettes, a város és a vármegye számos prominens személyisége, valamint a győri és a dunaszerdahelyi zsidóság tagjai. A győri önkormányzatot Szeles Szabolcs alpolgármester képviselte.

Széles Sándor, a vármegye főispánja arról beszélt, hogy míg egy ember életében általában az aktív életének a végét jelenti a 75 éves kor, addig egy állam esetében ez szinte még gyermekkornak számít. Ám ebben az esetben ez nem így van, hiszen Izrael mögött már több mint háromezer év áll. A ma megélt békességben nehezen tudjuk értékelni azt a küzdelmet, amit az elmúlt 75 évben megharcoltak a társadalom építésében, a kultúra megőrzésében, a gazdaság fejlesztésében, az oktatásban és a kutatásban. Mindezt állandó feszültségben és ellenséges környezetben. Ám az ország életében értékmérő a minőség, mely szinte minden téren tetten érhető.

Az 1948. májusában létrejött zsidó államot Magyarország az elsők között ismerte el – mondta dr. Fónagy János. A miniszterhelyettes hangsúlyozta: „Izrael kiharcolta és megőrizte függetlenségét. Az ország jelenleg 9,7 millió lakosával a 92., területét tekintve a 150., a GDP rangsorban az 51., vásárlóerejét tekintve a 35., míg az egy főre jutó GDP szerint a 21. helyen áll a világban. A számok jól mutatják 75 év munkáját, eredményét, sikereit. Az elmúlt években Izrael a nyolcadik legnagyobb tőkebefektető volt hazánkban, közvetlen befektetése mintegy 3,9 milliárd dollárt tett ki. 2020-ban 257 izraeli cég több mint 4000 főt foglalkoztatott Magyarországon. Az elmúlt két évtizedben a két ország kapcsolatát az együttgondolkodás és a kölcsönös megbecsülés jellemezte. A magyar kormány zérótoleranciát gyakorol az antiszemitizmus minden megnyilvánulása ellen. A kapcsolatok kiválóak és töretlenek.”

Az ünnepségen beszédet mondott a zsidó állam magyarországi nagykövete. Yakov Hadas-Handelsman szólt arról, hogy a 75 éves jubileum mellett az elmúlt hetekben ünnepelték fővárosuk, Jeruzsálem újraegyesítését. A zsidó nép örök fővárosa vallásilag is a legszentebb számukra, ugyanakkor másik két monoteista vallásnak, a kereszténységnek és az iszlámnak is szent helye. A három vallás hívei közösen és szabadon gyakorolhatják hitüket. Ez a szép ünnep nem jöhetett volna létre azok nélkül, akik ezért az életüket áldozták.

Győrben már a 15. század óta jelen voltak a zsidók, s a 18. századtól már hitközsége is volt a városnak. 1938-at követően, a zsidóellenes törvények elfogadása és a gazdasági helyzet romlása után sokan elhagyták a várost. 1944. májusában gettóba terelték, majd egy hónapra rá Auschwitzba deportálták őket, ahonnét kevesen tértek vissza. Azonban még maradt egy kis közösség, aki tovább viszi a lángot. Ezért fontos megőrizni a győri zsidóság örökségét és történelmét – emlékeztetett a nagykövet.

Az esten közreműködött Rácz Ödön, a Bécsi Filharmonikusok szóló nagybőgőse és Pusztai Antal, Baross Gábor-díjas gitárművész.

Galéria: Ács Tamás

Kapcsolódó témák: #győri zsidóság | #zsidóság |