Hirdetés
Újra nyitva vannak a templomok, nyilvánosak a misék

Szenteltvíz helyett kézfertőtlenítő

Illusztráció: Marcali Gábor
Győr+
2020.05.09. 11:01

Hétfőtől újra nyitva lehetnek a templomok és nyilvánosak a misék is. Dr. Veres András megyéspüspök arra kérte a híveket, hogy az állami rendelkezéseknek megfelelően a 65 évnél idősebbek, illetve a krónikus betegségben szenvedők ne látogassák a liturgikus eseményeket.

Hirdetés

A járványügyi helyzet miatt hozott szigorú intézkedések az elmúlt időszakban a templomokat is érintették. Hetekig nem voltak nyilvános misék, a hívek a televízión keresztül vagy online miséken vehettek részt. A Szent Kamillus Plébánián is megállt kicsit az élet, amit a plébános szerint elég nehezen viseltek a hívek.

„Őszintén mondom, nehéz volt megélni ezt a csendet, főleg, hogy ebbe az időszakba az egyik legnagyobb ünnepünk, a húsvét is beleesett – mondta a Győr+ Televízió Híradójának Berkes Gyula.

Hirdetés


Hétfőtől újra kinyitottak az egyházmegye templomai, amiről köriratot adott ki dr. Veres András megyéspüspök. Ebben az egyházmegye vezetője óvatosságra és még néhány óvintézkedés betartására szólított fel mindenkit. A héten miséket már tarthattak a templomokban, a 65 év felettiek
azonban továbbra sem látogathatják a liturgiákat.

„Gyóntatás még nem történik a szokásos, zárt térben, és a szenteltvíztartóban is kézfertőtlenítő van, amivel be- és kifelé is fertőtleníthetik kezüket a hívek” – tette hozzá Berkes Gyula.

Nemcsak az élet indult el a Kamillusban, de a főoltár felújítása is zajlik. 2016-ban kezdtek bele egy nagyszabású fejlesztési programba. A főoltár rendbetétele különösen költséges, amihez a hívek adományait is várják. „146 millió forintba kerül, és ebből még nagyon sok anyagi teher hátra van, de bízunk abban, hogy a hívek most, a korlátozások letelte után szívesen áldoznak a fejlesztés támogatására” – fogalmazott Berkes Gyula.

A plébános, aki március 15-e óta Győr díszpolgára is, arra kérte a nádorvárosi híveket, az egészségügyi előírásokat betartva, bátran látogassák a miséket, ezzel is hozzájárulva, hogy a néhány hétig tartó csend után újra beinduljon az élet a folyamatosan szépülő templomban.

Kapcsolódó témák: #Győr+TV | #koronavírus | #vallás |
likeold
a fb oldalunkat