Hirdetés
270 cm magas, carrarai márványból formázták a királylányt

Szent Margit vár a Püspökvár kertjében

Fotó: Ács Tamás
Földvári Gabriella
2020.09.14. 19:30

A Szent Margit fohásza Magyarországért című szoborkompozíciót áldotta meg dr. Veres András megyéspüspök hétfőn a Káptalandombon. Borza Teréz Ferenczy Noémi-díjas alkotó munkája IV. Béla király és Laszkárisz Mária bizánci hercegnő leányának állít emléket, kifejezve a királylány hitét és hazaszeretetét.

Hirdetés

Három évvel ezelőtt pályázatot hirdetett a Budapesti Történeti Múzeum Árpád-házi Szent Margitot ábrázoló, vagy ráutaló köztéri alkotás tervezésére a margitszigeti domonkosrendi apácakolostor romjainak területére, szenté avatásának 75. évfordulójára. Az egyik Borza Teréz alkotása volt és miután kiderült, hogy nem az ő terve kerül a Margitszigetre, az alkotó úgy gondolta, Győrben lenne méltó helye, ezzel is emléket állítva édesapjának, aki a győri bencés gimnáziumba járt – idézte fel a szobor Győrbe kerülésének történetet dr. Cseh Sándor, a Győri Egyházmegye Püspöki Vagyonkezelő igazgatója.

Fotó: Ács Tamás

„A szoborkompozíció elmélkedésre, a tisztelt kifejezésére, erősítést adó lelkületre hív bennünket és hívja majd jövő nemzedékét is.” – fogalmazott köszöntőjében dr. Cseh Sándor.

Hirdetés

Dr. Prokopp Mária művészettörténész a műalkotást bemutatva többek között elmondta: három fénylő, három méter magas süttői mészkőből készült csúcsív nyúlik fel az égre felkiáltójelként, kemény mészkőből készültek, súlyosan, határozottan állnak a talapzaton. Válaszfalakat képeznek, de a nyílásokon keresztül átsüt az éltető nap a fény. Az ívek kaput és ablakot is jelentenek, vagyis kapcsolatot a fal két oldalán lévő világ között. A három, fényben úszó, ünnepélyes méltóságteljesen ívelő építmény közepén a 29 éves, fiatal királylány áll, 270 centiméter magas, fénylő carrarai márványból megmintázva szól hozzánk. Alakja lángol, világít, a 21. század magyar polgárai felé. Kétoldalt Margit jelvényeit látjuk, jobb oldalon a kettős keresztet, bal oldalon a fehér liliomot. A szakember felidézte Szent Margit életét, elkötelezett keresztény és hazafias helytállását, a korokon átívelő tiszteletét.

Fotó: Ács Tamás

Az ünnepségen közreműködött Sunyovszky Syilvia Kossuth- és Jászai Mari díjas előadóművész, Bognár Krisztina énekművész és Bélyei Adél hárfaművész.

TV-s szerkesztő: Pulai Sarolta

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV | #Kultúra |
likeold
a fb oldalunkat