A kitartást, a bátorságot, azt az önzetlen szolgálatot ünnepelték

Szent Lászlóra emlékeztek

Földvári Gabriella Fotó: O. Jakócs Péter
2023.06.27. 17:52

Szent László-nap alkalmából ünnepi díszközgyűlést tartottak a városházán, kedden, ahol átadták a Szent László- érem díjakat is.

831 évvel ezelőtt ezen a napon avatták szentté László királyt, azt az Árpád-házi uralkodót, aki Győr életében fontos jelentőséggel bír. A Budapesten őrzött Szent Korona és Szent Jobb mellett a harmadik legfőbb nemzeti jelképünket, a hermát, több mint 400 éve őrizzük városunkban. 

A városházán dr. Dézsi Csaba András polgármester ünnepi beszédében kiemelte: a jeles alkalom lehetőséget ad arra, hogy megerősítsük közösségeinket, megünnepeljük a kitartást, a bátorságot, azt az önzetlen szolgálatot, amelyet Szent László király példaként mutatott mindannyiunk számára. A dicső múlt erőt ad a jelenhez és hitet a jövőhöz. 

„A jó cselekedetekre és erős vezetőre ma különösen nagy szüksége van nemzetünknek, ezért is tekintünk hálával Szent Lászlóra, aki méltán kapta a lovagkirály nevet.” A polgármester emlékeztetett a szent király erényeire, hőstetteire, a róla szóló legendákra, arra, hogy országunk, városunk polgárai számára ma is példakép lehet.   

A győri Szent László-érem díjjal azokat ismerik el, akik tetteikkel a város hírnevét és fejlődését szolgálják. „Legyenek hordozói ezen jó király erényeinek, kövessék a hittel és alázattal élőt, aki mindig az emberi méltóságot és irgalmasságot helyezte előtérbe. Békét teremtett a háborúban, rendet a káoszban és törvényeket a feudális bíráskodásban” – hangsúlyozta a polgármester, majd átadta a díjakat. 

Szabó Gyula Péter, a magas színvonalú szakmai munkája, valamint több évtizedes, a város örökségvédelmét és szakrális értékeinek megőrzését szolgáló tevékenysége elismeréseként vehette át az érmet. Tóth Szilárd, a lovaskultúrát népszerűsítő oktató és rendezvényszervező tevékenysége, valamint a lovas hagyományok ápolása terén végzett értékes munkájáért kapta a díjat.

Vigh Zsolt több évtizedes, eredményes sportolói, edzői és tanári munkája, valamint a parasport területén végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként vehette át a díjat. Wagner Tamást a lelkigondozás és a közösségépítés terén kifejtett több évtizedes, áldozatos és példaértékű egyházi szolgálata elismeréseként tüntették ki Szent László-díjjal.

Galéria: O. Jakócs Péter

Az ünnepi díszközgyűlést követően a jenlévők megkoszorúzták Szent László szobrát a Káptalandombon.  A megemlékezés sorozat a bazilikában tartott ünnepi szentmisével és körmenettel ért véget. 

Galéria: Ács Tamás

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka

Kapcsolódó témák: #díj | #díszközgyűlés | #szent lászló | #városháza |