Hirdetés
A szombati programról és az ünnepről

Ismét Szent László nap a Káptalandombon

Fotó: O. Jakócs Péter
Győr+
2020.06.25. 13:12

Méry László atya, a győri székesegyház segédlelkésze volt a Győr+ Rádió csütörtök reggeli műsorának vendége, akivel a Szent László nap kapcsán beszélgetett Orosz Sándor.

Hirdetés

Miért fontos Győrnek ez az ünnep?

Június 27-e egy kitüntetett nap a Győri Egyházmegye és Győr városának életében. Elsősorban azért, mert Szent László királyunk koponyaereklyéje a díszes hermában itt található a városban, eredetileg a győri székesegyházban. A felújítások ideje alatt a Szent László Látogatóközpontban kapott ideiglenes helyet. Győr Szent László királyt ilyen módon a sajátjának is tekinti. Az ereklye tisztelete az 1763-as földrengés után terjedt el városunkban, a hívek ugyanis amikor földrengés rázta meg a várost, Szent Lászlóhoz fohászkodtak, hogy űzze el ezt a természeti csapást, mentse meg a települést. Nem is érte súlyosabb kár a várost. Ennek emlékére Zichy Ferenc püspök elrendelte, hogy június 27-én, az ünnepi szentmise után a hermát körbehordozzuk a városban.

Hirdetés

A körmenet hagyománya máig megőrződött, ez lesz a nap legnagyobb attrakciója. Mit kell tudni róla?

Igen, megőrződött, kivéve az 1950-1989 közötti időszakot, akkor ugyanis nem volt városi körmenet. A rendszerváltás óta ismét ünnepélyes keretek között kísérik a győriek Szent László hermáját a város utcáin. A Káptalandomról indulva, a Bécsi kapu téren, a Király utcán, a Dr. Kovács Pál utcán, a Jedlik Ányos utcán és a Gutenberg téren keresztül érkezünk vissza a székesegyházhoz.  

Hogyan alakul a nap további programja?

Idén ez a nap attól lesz különleges, hogy kanonoki beiktatásokkal kezdődik az ünnep 17 órától a székesegyházban. 17.30-tól a székesegyház mögötti Szent László szobrot koszorúzzuk meg, majd 18 órakor kezdődik a szabadtéri ünnepi szentmise a Káptalandombon, ezt követően indul a fogadalmi körmenet, melyet dr. Veres András megyéspüspök vezet.

Részletes program ITT.

Rádiós szerkesztő: Orosz Sándor

Kapcsolódó témák: #Győr | #Győr+ Rádió | #Győri Egyházmegye |
likeold
a fb oldalunkat