Hirdetés
Belváros

Szebb lett a Szent György-díszkút

Fotó: Radnóti Ákos hivatalos Facebook
Győr+
2021.05.03. 07:27

Pénteken jelentette be Radnóti Ákos alpolgármester, hogy kezdeményezésére megtisztítják a Baross úton található Szent György-díszkutat. Az alpolgármester hétfő reggel hivatalos Facebook oldalán mutatta meg, milyen lett a megújult alkotás.

Hirdetés

A Baross úton található szobor Rieger Tibor alkotása, amelyet a művész 1998-ban készített.

A felújítási munkálatokat Nagy Károly restaurátor irányította, pénteken kezdődtek és hétfőre már új pompájában ragyoghatott az alkotás.

Hirdetés

A bronzszobor felületére kivált zöld, kék rézoxidokat és a ”vízkő” karbonátokat eltávolították, mégpedig a szárazjeges szemcseszórássa. Ez a technológia csak a felületi szennyeződéseket távolította el, a bronz felületet nem károsítja, valamint a tardosi mészkő fényezett felületei sem mattulnak be a tisztítás során.

A megtisztított öntvény felület öntvényhibás, porózus felületeinek tömítése, majd a szobor újrapatinázása is megtörtént. A szobor a felületvédelme érdekében mikrokristályos viasz védőréteget kapott. A hétvége során megtörtént a tardosi mészkő medence tisztítása is, és eltávolították a karbonát lerakódásokat is, szintén szárazjeges eljárással. Végezetül a kőelemek kipergett, hiányzó fugázását pótolták és a kőfelületet hidrofobizáló védőanyaggal kezelték. – a részletes felújítási eljárást egyébként korábban, egy közleményben már megosztották az olvasókkal a Városháza sajtósztályának munkatársai.

Ilyen volt korábban a díszkút:

Televíziós szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #belváros | #felújítás |
likeold
a fb oldalunkat