SZE: NB I-es szakosztállyal és nívós utánpótlásképzéssel várják a sakkozni vágyókat

Győr+ Fotó: Horváth Márton
2023.10.24. 15:24

A győri Széchenyi István Egyetem Sportegyesülete (SZESE) sakkszakosztálya harmadik alkalommal jutott fel a hazai második vonalat jelentő NB I-be, ami az egyetem virágzó sakkéletéről árulkodik. A felnőttek mellett az utánpótláskorú sakkozókat is kitűnő lehetőségek várják, egy sikeres pályázatnak köszönhetően például spanyol és görög ifjúsági sakkozókkal is összemérhetik tudásukat a fiatalok.

A SZESE sakkszakosztálya az NB II-es bajnokság tavalyi megnyerésével kivívta a feljutást, így idén ismét az NB I-ben, vagyis a magyar másodosztályban szerepelhet. Ezt a bravúrt 2017 óta harmadik alkalommal sikerült elérniük a győrieknek. A kiváló eredmény mögött közel harminc év kemény munkája rejlik. Ennek köszönhető a biztos alapon nyugvó szervezeti és utánpótlás-struktúra, ami a közelmúlt sikereinek is az alapját jelenti.

A szakosztályt az idei szezonig dr. Balogh Tibor vezette, aki több mint húsz évig segítette és irányította az egyesület munkáját. Ezt a feladatot ma már Szabó Zsolt látja el, az NB I-es bajnokságban szereplő csapat felkészülését pedig dr. Gyurkovics Bence csapatvezető felügyeli. „Mint frissen feljutó csapatnak az idei szezonban természetesen az NB I-ben való bentmaradás a célunk. Ehhez mérten igyekeztünk is megerősíteni az együttest, így jelenleg 34 igazolt játékosunk van. Az egyetem a szakosztály működéséhez továbbra is maradéktalanul biztosítja a feltételeket, ennek is köszönhető az elmúlt évek sikeressége” – árulta el dr. Gyurkovics Bence.

A SZESE sakkszakosztályának előszobájaként, az utánpótlásnevelés egyik fontos állomásaként szerves része a sikereknek a Győri Sakk-kör, amelynek elnöke Szabó Zsolt. „A Győri Sakk-kör (korábban Szimultán Sakkegyesület) tizennégy éves korig biztosít edzési lehetőséget a gyerekeknek. Aki ezután is komolyan szeretne foglalkozni ezzel a sporttal, megkapja a lehetőséget, hogy a SZESE kötelékeibe tartozzon” – magyarázta Szabó Zsolt. Hozzátette, hogy a SZESE sakkszakosztálya leginkább a Széchenyi-egyetem hallgatóira és oktatóira támaszkodik.

A Győri Sakk-körnek a közelmúltban egy, az utánpótlás-nevelés szempontjából fontos Gambit Project elnevezésű Erasmus-pályázatot sikerült elnyernie. A világhírű sakkozó, Polgár Judit nevéhez fűződő Sakkpalota-program támogatásával, egy spanyol és egy görög egyesület részvételével közösen sakkoktatásra és versenyzésre fordítható hatvanezer eurós támogatásban részesültek. Az együttműködés további hozadéka, hogy a magyar fiatalok Krétán és Barcelonában mérkőzhetnek meg az említett egyesületekkel, illetve hazai környezetben fogadhatják azokat.

„Az elmúlt években rendkívül megnőtt a sakk népszerűsége, amit a SZESE igyekszik kihasználni, minél több hallgatót invitálva az egyesület kötelékébe. A 2024-es budapesti sakkolimpia várhatóan tovább növeli a sport népszerűségét, amelynek hatására reméljük, még többen csatlakoznak majd a győri szakosztályhoz” – hangsúlyozta dr. Gyurkovics Bence. A sportvezetők elmondták, aki érdeklődik a szellemi sport iránt, a [email protected] e-mail-címen vagy a 70/380 6882-es telefonszámon érdeklődhet a Széchenyi-egyetem által kínált lehetőségekről.

„Gratulálok játékosainknak és dr. Balogh Tibor kollégámnak az NB I-es feljutáshoz. Bízom abban, hogy még idén a Műszaki Felsőoktatási Sportnapokon és jövő tavasszal, az intézményünkben megrendezésre kerülő Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokság döntőjében is kiváló eredménnyel szerepelnek hallgatóink” – fogalmazott dr. Gyömörei Tamás, a Széchenyi-egyetem Sport- és Rekreációs Központjának vezetője, a SZESE elnöke.

Nyitókép: Dr. Gyurkovics Bence és Szabó Zsolt
Szöveg: Széchenyi István Egyetem

Kapcsolódó témák: #sakk | #Széchenyi István Egyetem |