Hirdetés

Szárnyaltak a győri ingatlanárak az elmúlt öt évben

Fotó: Pixabay
Győr+
2020.06.30. 17:02

Magyarországon az elmúlt években szinte csak az ingatlanárak növekedéséről lehetett hallani, nem volt ez máshogy Győrben sem. A legtöbb lakóingatlan esetében folyamatos árnövekedés volt látható 2016 és 2020 között. Ennek ellenére a 2019-es év utolsó negyedévében az ingatlanpiaci szakértők már az árak növekedési ütemének enyhülését, a piaci átlagárak stagnálását, sőt még egy lehetséges árcsökkenést is prognosztizáltak.

Hirdetés

Győr területén az öt év során minden bizonnyal a téglalakások voltak a legdrágábbak, őket követték a panellakások, a sort pedig minden évben a családi házak zárták. Cikkünkben az elmúlt öt év változásait tanulmányozzuk az Ingatlannet.hu statisztikai adatai alapján.

Hirdetés

A téglalakások majdnem 200 ezer forinttal drágultak

Annak ellenére, hogy már eleve a téglalakások voltak a legdrágábbak, mégis itt tapasztalhattuk a legnagyobb áremelkedést az évek során. Ennek köszönhetően 2016 májusa és 2020 májusa között 163 ezer forintos drágulást könyvelhettünk el a téglaépítésű lakások négyzetméterenkénti árában. 2016 májusában az ilyen típusú lakásokat átlagosan 363 ezer Ft/m2 áron kínálták eladásra városunkban. A téglalakások a folyamatos emelkedést követően mintegy 46 százalékkal lettek drágábbak, így 2020 májusában elérték az 526 ezer forintos átlagárat.

Egy ekkora emelkedés akár több millió forintos többletköltséget is jelenthet, hiszen 2016-ban egy 50 négyzetméteres téglalakást még átlagosan olyan 18,1 millió forint körül hirdettek meg. Viszont napjainkban egy ugyanekkora alapterületű lakás ára már elérheti a 26,3 millió forintot is.

Családi házat is jóval drágábban vásárolhatunk

Az Ingatlannet.hu adatai alapján megtudhattuk, hogy a családi házak is több mint 100 ezer forintos áremelkedést tudhatnak maguk mögött a vizsgált időintervallumban. Ennek köszönhetően 253 ezer forintról 352 ezer forintra emelkedve, a 2016-os árakhoz képest a 2020-as átlagárak majdnem 30 százalékkal drágultak.

A panellakások átlagára 2020 májusára visszább esett

Az öt év alatt összességében ugyan áremelkedést könyvelhettünk el, viszont a 2019-es év májusa és a 2020-as év májusa között mégis az árak csökkenése volt látható a panelépítésű ingatlanok tekintetében. 2016 májusában még átlagosan 285 ezer Ft/m2 körül kínálták eladásra a panelépítésű ingatlanokat a tulajdonosok, majd ez az összeg 2020 májusában már elérte a 393 ezer Ft/m2-t. 2019 és 2020 májusa között viszont egy kisebb árcsökkenés volt érzékelhető, ugyanis 399-ről 393 ezer Ft/m2-re mérséklődtek az átlagárak.

Ön tudta, hogy a zöld fejlesztéseké a jövő az ingatlanpiacon?

Ezt minden bizonnyal alátámasztja az is, hogy a jövő évtől csak azok az épületek kaphatják meg Magyarországon a használatbavételi engedélyt, amelyek megfelelnek az Európai Unió energiahatékonysági követelményeinek. A klímaváltozás miatti aggodalom és a környezettudatosság erősödése már most sokat alakított az ingatlanpiaci keresleten. Valamint egy energiatakarékos lakással hosszú távon igen jelentős megtakarításokra is számíthatunk. Minden bizonnyal van remény arra, hogy lassan ugyan, de egyre élhetőbb, fenntarthatóbb, környezettudatosabb lakásprojektek valósuljanak meg országunkban.

Forrás: Ingatlannet.hu

Kapcsolódó témák: #gazdaság |
likeold
a fb oldalunkat