Szandi tudja Fenyő Miklós titkát

Fotó: Gesztesi Albert
Győr+
2022.10.28. 08:00
Hirdetés

A Fenyő 75 Koncert turné november 12-én Győrbe, az Egyetemi Csarnokba érkezik. Fenyő Miklós várja mindazokat, akik szeretik a rock and rollt, az örök slágereket, szeretnek bulizni, jó hangulatban és jó társaságban együtt lenni. A „pábijubileumi” koncert sztárvendége Szandi lesz. Vele beszélgettünk.

Hirdetés

Szandi és Fenyő Miklós találkozására talán az illik legjobban, hogy sorsszerű. A siker benne volt a levegőben, a rock and roll pedig közös nevező volt már akkor is, életkori korlátok nélkül.

„Emlékszem, egyáltalán nem voltam zavarban” – kezdte Szandi feleleveníteni az első találkozás élményét. „Alapvetően nem vagyok rajongó típus, soha nem volt kiplakátolva sztárokkal a szobám fala. Sokkal inkább lovakkal, mert amatőr zsoké voltam és a lovakért rajongtam. Persze hatalmas tisztelettel álltam hozzá az egész találkozáshoz, s ebben segített az is, hogy Miklós bátyám annyira természetes és aranyos volt velem. Egyébként mind a mai napig így szólítom…”

A történethez hozzátartozik, hogy Szandit testvére, a szintén énekesnő Viki vitte el Mikihez, miután húga megnyerte a „Mini-Tini popénekes” pályázatot. Ide egyébként a nagymamája nevezte be a kislányt, persze, hogy a tudta nélkül. Az ok prózai: ha már folyton énekel, hát mutassa meg magát a közönségnek is. A győzelem megtörtént, ám Szandi élte tovább az általános iskolások viszonylag nyugodt életét. A család viszont érezte, hogy több van ebben az eleven, csodás hangú lánykában, s Viki közbenjárásával nem sokkal később már Fenyő Miklósnak dalolt…

Fotó: Gesztesi Albert

„Emlékszem, énekeltem Whitney Houston- és Barbara Streisand-dalokat. Nagy ívű dallamokkal próbálkoztam, amikor megkérdezte, tudok-e mást is, én pedig rávágtam, hogy rock and rollokat. A választása Brenda Lee I’m sorry-jára esett. Ez pedig egy hatalmas szikra volt neki és nekem is. Tudtam, hogy valami elindult… Pedig én nem akartam sztár lenni, csak énekelni szerettem volna…”

Szandi pedig énekelhetett, hiszen hónapokon keresztül járt Fenyőékhez, még Dióval, Miki lányával is barátságot kötöttek. Persze Miki közben újabb és újabb dalokat tanított neki, kereste, hogy mi áll legjobban a tizenkét éves kislánynak, míg végül megkérdezte tőle: szeretne-e egy lemezt…

Azt hittem, egy Hungária-lemezt akar nekem adni, úgyhogy gyorsan rávágtam, hogy köszönöm, de nekünk már megvan otthon mindegyik. Mosolygott, hogy ő igazából az én saját lemezemre gondolt, de én nem hittem el. Nem gondolkoztam ilyenben, élveztem a barátnőséget Dióval, és hogy énekelhettem…”

A sorsnak azonban nem lehet megálljt parancsolni, így körülbelül egy év múlva Szandi már platinalemezes előadó volt, tizenhárom évesen. Eddig ilyet még látott Magyarország, amely Szandi- lázban égett! Az énekesnő azóta is sikert sikerre halmoz, harminchárom év alatt húsz lemeze jelent meg, sok-sok koncert, megannyi rajongó és emlékezetes találkozások. Szandi megkerülhetetlen lett a magyar könnyűzenében.

Miklós bátyámmal az első négy lemezen dolgoztunk együtt, után mentem el más irányba. Ennek már harminchárom éve, s bevallom, nagyon furcsa, hogy ennyi ideje a pályán vagyok. Hihetetlen, de nagyon jó érzés. Szerintem fontos, hogy bármit is csinálunk, szívvel-lélekkel, alázattal tegyük. Fontos, hogy adjunk a közönségnek, olyat, amitől elfelejtik egy kicsit minden bújukat-bajukat.”

Szandi egyébként a Hotel Menthol musical kapcsán dolgozott újra együtt felfedezőjével, hiszen Frufru szerepét tulajdonképpen rá írta Fenyő. Ebben a darabban csendül fel az egyik legelső nagy szerelmes slágere is, a Szerelmes szívek lemezen megjelent Álomból valóság című dal is. Ahogy Szandi fogalmazott, folyamatosan találtak ismét egymásra szakmailag is, s mára Dióval is újra nagyon jó barátnők. 2022-ben pedig a Pábijubileum turné állandó sztárvendége az egykori „Kicsi lány”.

Mindig a legutolsó koncert a legjobb! Egyre jobb és jobb lesz a csapat, ahogy haladunk előre a turnén, s már nagyon várjunk a győri bulit is. Egyébként harminc éve, 1992-ben turnéztunk először Miklós bátyámmal, ami azért is nagyon emlékezetes, mert akkor jöttem össze a férjemmel, Bogdán Csabával, hiszen ő volt a zenekar gitárosa.”

A mostani felkérésre pedig egyszerűen nem lehetett nemet mondani, na nem mintha Szandi fejében bármikor is megfordult volna, hogy visszautasítsa a megkeresést. Láthatatlan szál, szakmai és emberi kapocs van köztük Fenyő Miklóssal, s ha ők közösen belefognak valamibe, az egyszerűen sikerre ítéltetett.

Hihetetlenül boldog voltam, amikor Miklós bátyám megkeresett ezzel a turnéval. Úgy érzem, hogy nagyon közel állunk egymáshoz, mintha az apukám lenne. Tudom, hogy sokan és sokszor poénkodnak a mi kapcsolatunkon, hiszen az emberek fantáziája végtelen. Ám ő mindig olyan volt nekem, mint egy második apukám. Annyi idős, mint az édesapám lenne, akit sajnos 50 éves korában elvesztettünk.”

Szandinak megvan a válasza arra, hogy mi a titka Fenyő Miklósnak, s nem köntörfalaz: „Ő egy zseni! Olyan szövegeket és olyan dalokat ír, amik örök érvényűek! Olyan szófordulatokat, elemeket fedezek fel még mindig, amelyek zseniálisak. Mondtam is neki, hogy nekem előadóművészként is az egyik kedvenc dalom tőle az Eszelős szerelem. Maga a dal, a szövege, ahogy azt előadja… Le a kalappal az egész pályája előtt!”

Az énekesnő egy igazi energiabomba: feleség, háromgyermekes családanya, sokszoros palatinalemezes, és a saját koncertek mellett évekkel ezelőtt a televízió világát is meghódította. Jelenleg is egy műsor felvételén dolgoznak, amiről sajnos még nem beszélhet, de jövő tavasszal minden kiderül…

December 31-én pedig a Csináljuk a fesztivált! című műsorban énekelek majd egy nagyon különleges, de szintén titkos dalt. Annyit elmondhatok, hogy egy duett lesz, amiben színészkedni is kell. Ezt pedig nagyon szeretem, de tényleg nehéz és komoly feladat. Ám most koncentráljunk a győri koncertre, ahová nagyon nagy szeretettel várunk mindenkit. Legyünk minél többen és egy estére hagyjuk, hogy a rock and roll által elfelejtsünk mindent, és csak bulizzunk egy hatalmasat!” – zárta a mindig mosolygós énekesnő.

(X)

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #koncert | #szórakozás | #zene |