Fenyő a rock and roll fővárosává varázsolja Győrt

Fotó: Gesztesi Albert
Győr+
2022.10.21. 08:06
Hirdetés

A hazai rock and roll állócsillaga, a stílus örökzöldje, Fenyő Miklós november 12-én Győrbe érkezik, hogy az Egyetemi Csarnokban tartsa meg jubileumi nagykoncertjét. Azaz inkább a pábijubileumi buliját, ahol a sztárvendég Szandi lesz. Fenyő a Győr+ Médiának mesélt a részletekről.

Hirdetés

A magyarországi rock and roll mozgalom megtestesítője, igazi jampec, és az egyik legnagyobb hazai férfi énekes Fenyő Miklós, aki a 75. születésnapját ki mással ünnepelné, mint a hűséges rajongóival. Egyébként maga a stílus és Fenyő munkássága azért is varázslatos, mert nemhogy kitartanak mellette a rajongói, hanem folyamatosan újabbakat gyűjt maga mellé. Mert a rock and roll varázslat, kár tagadni. Vagy talán mondjuk azt, hogy pábijubi?

„Sokan feltették már a kérdést, hogy mi az a pábijubileum. Azt hittem, mindenki tudja, mit jelent a pábijubi: akkor használjuk, ha valami nagyon jó, ha valami nagyon fincsi, nagyon klassz, nagyon frankó. Jó ritmusa van, ami a rock and rollban fontos. Sok dalban benne van, az enyémekben is. („Passzolnak, mint a kulcs a zárba, indulhat a pábijubi show…” – Fenyő Miklós, Fiatal a nyár – a szerk.) Ez tehát a pábijubi része, a jubileumot pedig nem kell megmagyarázni. Kicsit összetoltam a kettőt” – kezdte a legendás énekes a Győr+ Média érdeklődésére.

A koncertre már hetek óta hatalmas az érdeklődés. Nem csoda, hiszen Fenyő Miklós és zenekara kétórás fergeteges rock and roll bulit ad majd az Egyetemi Csarnokban, ahol a „kettőnégy” ütemére még az évek óta megmacskásodott lábak is dobolni kezdenek a parketten.

„Érzésből indul el, hogy milyen dalokat válogatok össze egy olyan nagykoncertre, mint amilyet Győrben is hallhat majd a közönség. Lesz a repertoárban egy-két egészen friss szerzeményem, néhány olyan, amelyek ismertek, de koncerteken még csak párszor hangzottak el, és lesznek a nagy „cölöpök”, amelyet bárhol elvár a közönség: a Csókkirály, a Hotel Menthol, a Csavard fel a szőnyeget! és a többiek, azaz a magyar nép nagy közös nevezői. Magam válogattam össze a dalokat, s az összekötő szövegekben többnyire el is mondom, hogy mit miért választottam…”

Aki járt már valaha Fenyő Miklós-koncerten, tapasztalhatta, hogy minden tökéletesen megtervezett, megformált, a látványra is hatalmas hangsúlyt fektetnek. Hiszen a rock and roll egy harsány műfaj, a maga vagány külsőségeivel. Győrbe is profi technikával érkezik a stáb, amely egy estére Rockandrollia fővárosává varázsolja a Rába-parti várost.  

„A közvetlen környezetem sok mindenben segít, a koncertek részleteinek kidolgozásában is. Közösen dolgozunk, de az áment általában én mondom ki. A kétórás győri koncert látványelemei már összeálltak. Érkezünk a nagyzenekarral, a tánckarral, a „huszonvalahány” dallal, szóval apait, anyait beleadunk majd.”

Fotó: Gesztesi Albert

Az élményhez pedig hozzátesz majd Miklós legnagyobb felfedezettje, Szandi is, akinek páratlan hangját hosszú évek óta élvezheti a hazai közönség. Igazi energiabomba, a vérében neki is ott lüktet a rock and roll.

 „Először akkor találkoztam Szandival, amikor a nővére felhozta hozzánk. Tizenkettő és fél éves kislány volt, de amikor elkezdett énekelni, onnantól kezdve tudtam, hogy mi az utunk. Egyértelmű volt, hogy őt kérem fel sztárvendégnek a mostani koncertekhez.”

Aki ismeri Fenyő Miklós munkásságát, tudja, hogy nemcsak zenében, hanem dalszövegekben is nagyon erős. Elmesél, emlékez, fantáziál, tanít, és hosszasan lehetne még sorolni, milyen hatást vált ki a hallgatókból a szövegekkel, refrénekkel. Nemrég megjelent egy könyv, 75 magyar népmese címmel, amely ezekből a versekből és történetükből válogat.

„A kiadó ötlete volt a kötet, én egészítettem ki annyiban, hogy ne egy életrajzi könyv legyen, mert azt csak én tudom megírni, s azt nem is bízom senki másra. Így viszont a 75. életévhez is kapcsolódik, és én ezeket a dalszövegeket tartom a magyar nép meséinek. A hozzájuk fűzött történet pedig elmagyarázza, hogy születtek meg ezek: milyen gondolatokból, eseményekből. Az ötszázból nem volt könnyű kiválogatni a 75-öt, de hála istennek, sikerült.”

Fenyő Miklós nagyzenekari kísérettel, a Jampi Angyalok tánckarral, és sztárvendégként Szandival november 12-én a győri Egyetemi Csarnokban mutatja meg a közönségnek, miért is örökzöld a rock and roll és miért imádják még mindig Miklóst és dalait. Fergeteges ritmusok, mesés mondanivalók és tökéletes kikapcsolódás vár mindenkit, s az is biztos, hogy miután „Fejre áll a ház”, „Lesz twist, igen!

(X)

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #kikapcsolódás | #koncert | #zene |