„Óriás” fiókákat gyűrűztek Győrszentivánon

Kárpát Zsolt Fotó: MekliZ Fotó
2024.06.05. 13:35

Tizedik alkalommal gyűrűztek gólyafiókákat Győrszentivánon. A városrészben az elmúlt évek során hagyománnyá vált a nyár eleji gólyagyűrűzés. Ráadásul idén négy gólyafióka született tavasszal, így a szakembereknek akadt tennivalójuk. Az eseményen rekordszámú, megközelítőleg 150 iskolás, óvodás és bölcsődés vett részt.

Győrszentiván határában a Gólyarét nem véletlenül kapta a nevét, itt található a városrész gólyafészke. Tavasszal rendszeresen születnek fiókák, így volt ez most is. Ráadásul idén négy kisgólya látta meg a napvilágot.

„Az idén két héttel korábban érkezett meg gólyapárunk, azt még nem tudjuk, hogy ez a vonulásukat mennyire fogja befolyásolni. Mindenesetre érdekes megfigyelés lesz ez számunkra.” – mondta a helyszínen Antoni Gyula a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kisalföldi csoportjának elnöke.

A madarakat csak emelődaruval lehet megközelíteni és biztonságosan kiemelni. A fiókák a szokásosnál jóval nagyobbak, fejlettebbek. A szakember szerint ez annak köszönhető, hogy idén bőven volt táplálék.

„A fejlettségünk nem feltétlenül annak köszönhető, hogy a szülők korábban érkeztek, hanem inkább annak, hogy tavasszal a kedvező időjárás miatt bőven volt számukra táplálék. Az is nagyon jó, hogy ezeken a kisgólyákon látszik, hogy nagyon egyenletesen fejlődtek.” – tette hozzá Antoni Gyula.

Az is szokássá vált, hogy a gyűrűzésre iskolákból, óvodákból, bölcsődékből érkeztek gyerekek, akik megnézhetik, hogyan jelölik meg szakszerűen a kisgólyákat azért, hogy később azonosítani lehessen őket. A gyűrűzést idén Vig Eszter a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület fiatal munkatársa végezte el.

Szamóca, Hóvirág, Vihar és Katica ezeket a neveket adták a gyerekek az „óriás” gólyafiókáknak, akiknek nemét ilyenkor még nem lehet meghatározni.

Galéria: MekliZ Fotó

És ajánlunk még egy kedves, madaras eseményt, hiszen közeleg a Szanyi Gólyafesztivál. További infórmációkat, ide kattintva talál.

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt

Kapcsolódó témák: #Gólyagyűrűzés | #Győrszentiván | #híradó |