Hirdetés
Szarka Zsófi konyhája

Szalonnás borkorcsolya

Szarka Zsófi
2020.01.29. 18:59

Könnyed, krémes és ropogós - mindig ezt a három tulajdonságot keresd a nassolnivalókban, mert csak abból érdemes degeszre enni magunkat.

Hirdetés

Lányos találkára készítettem ezt a gyors pitét, amibe a lányok kedvenc alapanyagai kerültek. Finom vajas tészta, a túró, krémsajt és a szalonna. Mindez 10 perc alatt összeállítható és csak a sütést kell kivárni.

Önmagában, borozáshoz, sörözéshez is kiváló, de egy bableves, lencsegulyás vagy sütőtökkrémleves mellé is tökéletes és laktató.

Hirdetés

Kipróbáltam, elkészíthető rizslisztből, sonkával és light túróval is. Igaz, valóban kevésbé lesz szaftos a zsírhiány miatt, de úgyis nagyon jó falat.

Bevásárló lista

Töltelék:

  • 300 g rögös túró
  • 250 g natúr krémsajt
  • 200 ml tejföl
  • 2 kk só
  • fél kk őrölt bors
  • 10 cm póréhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 db tojás
  • 200 g füstölt szalonna

Tészta:

  • 150 g hideg vaj
  • 250 g hideg liszt
  • 1 kk só
  • 1 ek tejföl
  • 1 db tojás

Elkészítés

A tészta hozzávalóiból a vajat felkockázom és késes robotgépben morzsává aprítom a liszttel. Amennyiben nincs robotgép, gyors mozdulatokkal szétmorzsolom kézzel. Minden hozzávalónak hűtő hidegnek kell lennie, hogy igazán leveles és ropogós tésztát kapjunk. Miután megkaptam a vajas morzsát, ezután adom hozzá a tojást, sót, borsot, tejfölt és annyi jéghideg vizet, amitől összeáll a tészta, de nem lesz ragacsos. Hűtőben legalább 40 percig pihentetem.

A töltelékhez mindent egy tálban összekeverek a szalonna kivételével. A szalonnát felkockázom és hideg – fontos! – serpenyőbe teszem, ezután kezdem csak sütni, hogy kiolvadjon a zsírja, és ropogósra pirítom. Bele is keverhetem a töltelékbe, de én most a tészta tetejére szórtam, ha bárki nem szereti, leveheti.

A pihentetés után a tésztát kétfelé vágtam, egy közepes tepsi méretére kinyújtottam a felét (18×25), kibéleltem a tepsit vele úgy, hogy szélei is legyenek bőven. Beletöltöm a masszát. A másik felét is kinyújtom a tésztának, amit így egészben is rátehetünk, de én felcsíkoztam és berácsoztam a massza tetejét vele.

Előmelegített, 180 fokos sütőben (légkeveréses 160 fokon) 25 percig sütöm. Langyosra hűtöm fogyasztás előtt.

Kapcsolódó témák: #gasztronómia | #Szarka Zsófi Konyhája |
likeold
a fb oldalunkat