Szabó Béla fotókiállítás a Triangulum Galériában

J. Kovács Andrea Fotó: Ács Tamás
2024.05.31. 10:19

„Emberé a munka, Istené az áldás” címmel nyílt meg Szabó Béla fotókiállítása a Triangulum Galériában csütörtök délután.

Szabó Béla neve nem ismeretlen a győriek előtt, hiszen 1986 óta jelen van a város köz- és művészeti életében. Munkássága sokrétű, de elsősorban a természeti és a kulturális témák vonzzák. Százötven egyéni és kétszáz csoportos kiállítás és harmincöt könyv fűződik a nevéhez. A székesegyház változásait diákkorától nyomon követte, negyedszázada pedig rendszeresen fotografálja a Győri Egyházmegye kincseit, értékeit. A mostani tárlat válogatás a megújult bazilikáról.

A megjelenteket Böcskei Győző, a székesegyház esperes-plébánosa köszöntötte.

„ Egy fotón megjeleníteni az Istent, aki a feszület mozdulatlanságában, az oltárképek szépségében, az áldoztató kehely titkában, a freskók játékosságában, a szobrok arany ragyogásában ezer helyen jelen van; ehhez több kell mint biztos kéz, mint mesteri szakértelem, ehhez művészi lélek és a teremtő Isten áldása kell” – hangsúlyozta.

A tárlatot dr. Nemes Gábor, az Egyházmegyei Gyűjteményi Központ igazgatója ajánlotta a jelenlévők figyelmébe. Kiemelte: „A fényképezés soha nem látott népszerűségnek örvend, a mindennapi életünk részévé vált. Sőt, sokan a valóságot már nem a szemükkel, hanem a telefonjuk kameráján keresztül bámulják, s közben lemaradnak a valós élményről. Így fotóik csak maradandó emlékek mulandó lenyomatai. Ezzel szemben az itt látható, győri székesegyházról készített képek a maradandónak állítanak emléket. Egy 1000 éves, folyton változó és átalakuló, mégis az állandóságot képviselő épületről. Ezeken a fényképeken azokat az érzéseket láthatjuk, amelyeket a templom ódon falai a művészben keltettek. Megpróbálják visszaadni mindazt, amit az eltelt évszázadok alatt a bazilika falai magukba szívtak és a felújítás révén még intenzívebben sugározzák felénk.”

Nemes Gábor arról is beszélt, hogy a Káptalandomb fotótörténeti szempontból is különleges hely. A világon az első fotót 1837-ben készítette Luis Daguerre. Tíz évvel később, 1847-ben Mayrhofer József győri kanonok készített magáról, majd a székesegyházról képeket, így városunkban ő volt az első fotográfus.

A rendezvényen orgonán közreműködött Kiss Gergő, a Richter János Zeneművészeti Szakkollégium növendéke.

A kiállítás megtekinthető a Triangulum Galériában június 30-ig, minden nap 10-18 óráig.

Galéria: Ács Tamás

Kapcsolódó témák: #Győr | #kiállítás | #Triangulum Galéria |