Sport és bajtársiasság: honvédelmi tábor a légvédelmi rakétaezrednél

Havassy Anna Katalin Fotó: Marcali Gábor
2024.07.09. 17:51

A MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred már a második Honvédelmi tábort tartja az idén. A most zajló sportos tábor fő helyszíne a Pálffy Miklós Laktanya, ahol kedden a 15-17 éves fiataloknak egy akadálypályát kellett leküzdenie.

A sportos honvédelmi táborok jelmondata is lehetne akár a sport és bajtársiasság, mert bizony mindkettőből kijut a fiataloknak. Akik részt vesznek ezen az öt napon, biztos hogy rengeteget mozognak és megtanulják milyen is csapatban dolgozni, számítani egymásra. Olyan ismeretekkel gazdagodhatnak, amelyeket később is kamatoztathatnak, természetesen akkor is, ha nem a katonai hivatást választják maguknak. Ugyanis a honvédelmi táborok nem erről szólnak, de persze gyakori eset, hogy valakit motivál és a Magyar Honvédséget választja. Egy biztos: olyan élményekkel és értékekkel gazdagodnak a táborlakók, amelyek egy életen át elkísérik őket.

Heindl Roland százados, táborvezető a Győr+ Média érdeklődésére elmondta:

„Az idei év egy kicsit különbözik a többitől, ugyanis eddig harcos táborokat szerveztünk. Viszont ebben az évben a légvédelmi rakétaezrednél sporttáborokra hívtuk és várjuk a fiatalokat, három korosztályban: 12-14, 15-17 és 17-18 éves lányokat és fiúkat. Katonás sportokra hegyezzük ki az együtt töltött napokat: megismerkedhetnek a katonai háromtusával, megtanulhatnak gyakorló kézigránáttal dobni, ügyességi játékokon vesznek részt, akadálypályákat teljesítenek, terepfutásra és tereptájékozódásra visszük őket.”

Heindl százados azt is hozzátette, hogy természetesen azoknak az ismereteknek a megszerzése sem hiányozhat a programból, amelyek eddig minden honvédelmi táborban szerepet kaptak: tartanak a fiataloknak egészségügyi foglalkozást, térképészetet, és a harcászat alapjaiba is bepillantást nyerhetnek. Persze mindezt a résztvevők korosztályának megfelelő szinten és mélységig.

„Már az előző táborunk után is mondtam, hogy szerintem hozzánk a válogatott jó gyermekeket küldik el!” mosolygott Heind százados, amikor a tapasztalatairól kérdeztük. „Mindenki tisztelettudó, jól viselkednek, és betartják azokat a szabályokat, amiket mi katonák állítunk nekik. Egyébként úgy gondolom, hogy a 12-14 éves korosztály számára tudjuk a leginkább vonzóvá tenni a honvédséget, közülük nagyon sokan mondják, hogy majd katonák szeretnének lenni. A 17-18 évesek a konkrét pályaválasztás előtt állnak, a legtöbbjüknek megvan már az elképzelése, hol folytathatják majd.” – zárta a táborvezető százados.

A táborozó fiatalok pedig a rekkenő hőség ellenére is lelkesen és ügyesen hajtották végre a feladatokat, amely kedden egy komplex akadálypálya leküzdéséből állt. Három fős csapatokban teljesítették a kihívást, amely során volt kúszás, futás, vizesárok, lajhármászás, gyakorló kézigránáttal célba dobás, és egy rönkakadály leküzdése után airsoft fegyverrel célbalövés is.

Elekes Kristóf Banáról érkezett, s már rutinos táborozónak számít: „Több honvédelmi táborban is voltam, mindegyik nagyon tetszett eddig, s persze a mostani is szuper! A katonákkal is jól kijövünk, sokat beszélgetünk velük. Remek feladatokat találnak ki, az airsoft kifejezetten tetszett, szerdán pedig sárkányhajózni megyünk. A étkezéssel is elégedett vagyok, nagyon finom ételek vannak. Nagyon szeretek itt lenni, s jövőre is biztosan eljövök, ha lehetőségem lesz rá!” – zárta a fiú.

„Először vagyok itt, az egyik ismerősöm hívott, aki csupa jót mesélt a honvédelmi táborokról. Jelentkeztem én is, mert nagyon szeretek új dolgokat kipróbálni és új barátokat megismerni. A programok szuperek, a hajózást várom a legjobban!” mondta Szabó Fanni, aki Rétalapról vesz részt a sportos honvédelmi táborban, a szeme elszánt csillogásából pedig arra következtettünk, nem utoljára…

Egyébként a MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezrednél a nyáron még egy sportos tábor lesz július 22. és július 26. között amelyre a 17-18 éves korosztályt várják. Helyek még korlátozott számban vannak, szóval aki jelentkezni szeretne, kattintson IDE!

Galéria: Marcali Gábor

TV-s szerkesztő: Pulai Sarolta