Hirdetés

Javult a szeszgyári szaghelyzet

Fotó: Vig Norbert
Németh Boglárka
2022.06.23. 13:09

Az elmúlt időszakban közel 100 bejelentés érkezett a körzet önkormányzati képviselőjéhez azzal kapcsolatban, hogy ismét bűz terjeng a győri szeszgyár környékén. A polgármester ezért találkozóra hívta a gyár vezetőségét, hogy számoljanak be róla, milyen fejlesztéseket valósítottak meg az egy évvel ezelőtti gyárlátogatás óta. Mint kiderült, a szeszgyár több száz millió forintot költött a bűz- és zajhatás megszüntetése érdekében. Dr. Dézsi Csaba András polgármester és Takács Krisztián képviselő is elégedetten nyilatkoztak a találkozóról.

Hirdetés

“Egy-másfél hónappal ezelőtt kezdtek ismét nagy számmal érkezni hozzám a panaszok, elsősorban a szag és zajhatások miatt. Ezért kezdeményeztem a találkozót, hogy tudjuk mit sikerült megvalósítani az egy éve történt bejárás óta. Zajvédő falat ígértek, ezt felhúzták, azt a mellékterméket pedig, ami a Dunába megy a Pannon-Víz és egy tatai vállalat semlegesíti” – kezdte beszámolóját Takács Krisztián, önkormányzati képviselő.

Dr. Dézsi Csaba András polgármester szerint fontos, hogy a városban mindenki kiváló színvonalon tudjon élni, ezért igyekeztek segíteni. A mai találkozó a szeszgyár vezetőségével pedig sikeres volt. “Több olyan vizsgálat volt, ami azt igazolta, hogy ez a szaghatás csak nagyon-nagyon ritkán jelentkezik, illetőleg azok a vizsgálatok, amik a Dunába ömlő folyadékot vizsgálták, nem találtak olyan szennyeződést, ami miatt a hatóság szót emelt volna. Lehetnek időszakok, amikor a probléma felmerül, de a gyár készséges és együttműködő, próbálják a továbbiakban is ezt a kellemetlen hatást minimalizálni. Tettek egy olyan felajánlást is, hogy akinél tényleg komolyan érzékelhető ez a probléma, oda ki tudnak tenni egy olyan szenzort, ami kijelzi azt, hogy ez valóban ebből a fajta anyagból származik-e, ami felszabadul időnként a gyárból“- mondta el a városvezető. 

Hirdetés

Kolos Gábor, a Győri Szeszgyár és Finomító Kft. vezérigazgatója kiemelte, hogy amit egy éve ígértek, azt vállalták és véghez is vitték. “Összességében minden olyan területen, ahol problémát jeleztek nekünk anno, akár a csatornából, akár a kibocsátott egyéb vizekből, akár a szaggal, akár a zajjal kapcsolatban a legszükségesebb intézkedések megtörténtek. Több száz millió forintot költöttünk arra, hogy a problémát megszüntessük. A mérések, amiket utána a hatóságok valószínűleg egyébként lakossági bejelentésekre is eszközöltek mind egy szálig pozitív eredménnyel zárultak, azaz normál határértékeken belül voltak” – hangsúlyozta a vezető, aki hozzátette, hogy továbbra is nyitottak és örömmel állnak rendelkezésre. 

Takács Krisztián önkormányzati képviselő az egyeztetés után azt ígérte fel fogja venni a kapcsolatot azokkal az érintettekkel, akik jelezték, hogy zavarja őket a szag vagy hanghatás. Hozzájuk az erkélyre vagy teraszra, netán a ház oldalára szenzort tudnak majd felhelyezni, melyen nyomon követhetik, hogy túllépi-e ez elfogadott értéket az adott hatás. Aki eddig nem jelezte a problémát az is készséggel fordulhat a képviselőhöz a takacs.krisztian.romer@gmail.com e-mail címen. 

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #gyárlátogatás | #Gyárváros | #híradó | #Szeszgyár |
likeold
a fb oldalunkat