Sikeres volt a szakkollégium első két éve

Győr+ Fotó: Adorján András
2024.01.08. 09:29

Két éve alakult meg a győri Széchenyi István Egyetemen a Széll Kálmán Közgazdasági Adattudományi Szakkollégium a Neumann Nonprofit Közhasznú Kft. támogatásával, és rövid idő alatt is jelentős sikereket ért el. A tudományos vérkeringésbe bevont hallgatók több Tudományos Diákköri Konferencián (TDK), hazai és nemzetközi konferencián értek el szép sikereket, valamint számos angol nyelvű publikációval is büszkélkedhetnek.

A Széchenyi-egyetem Széll Kálmán Közgazdasági Adattudományi Szakkollégiuma olyan egyedülálló közösséget épít, amely kimagasló fejlődési lehetőséget biztosít a tudományos kutatás iránt érdeklődő hallgatók számára. Célja, hogy a jövőben több olyan szakember álljon rendelkezésre, akik e tudományterület széles eszköztárának birtokában magas szinten tudnak kutatásokat végezni, hozzájárulva az adatintenzív iparágak fejlődéséhez.

Nyitottságunkra jellemző, hogy tagjaink közé bármely egyetem aktív, nappali jogviszonnyal rendelkező hallgatója jelentkezhet, illetve hogy tudatosan nyitottunk a Széchenyi-egyetem nemzetközi hallgatói közössége felé is. Tevékenységünk fókuszában a fiatalok életpályájának célzott menedzselése áll az alapszakoktól kezdve egészen a doktori programokig. Olyan kutatóműhelyt szeretnénk létrehozni, ahol közösen tudunk kutatási tevékenységet folytatni, elsősorban angol nyelven, a nemzetközi sztenderdeknek megfelelően” – fogalmazott dr. Buics László, a szakkollégium programigazgatója, az egyetem Marketing és Menedzsment Tanszékének adjunktusa.

Az eltelt két év során a szakkollégium 42 tagja vett részt TDK-n, akik összesen 24 díjat nyertek el (kilenc első, hét második hely és nyolc különdíj). Kiemelendő, hogy a legutóbbi Országos Diákköri Tudományos Konferencián Md Abdullah Al Mamun a Széchenyi István Egyetem első nemzetközi hallgatójaként ért el rögtön két helyezést is pályamunkáival.

Ösztönözzük a magyar és nemzetközi hallgatók TDK-részvételét, konferenciákon való szereplését, publikációs tevékenységét. Ehhez mentori és szakmai támogatást nyújtunk, valamint szakmai és oktatási célú kurzusokat szervezünk nekik, hogy fejlesszük képességeiket és látásmódjukat” – fűzte hozzá dr. Buics László. Kiemelte, tagjaik a nemzetközi tudományos közegben is kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, eddig öt konferencián mérettették meg magukat, valamint 15 tudományos publikáció elkészítésében vettek részt, amelyek közül kettő Q1-es, öt pedig Q3-as besorolású, Scopusban is indexált publikáció.

A szakkollégium kétéves tevékenysége megalapozta a sikeres folytatást, amit tehetséges és motivált hallgatóink fejlődése érdekében végzünk. A következő félévben is nagy örömmel várjuk az aktív és adattudományi témák iránt érdeklődő jelentkezőket mind a magyar és a nemzetközi hallgatói tagok, mind az operatív személyzet köreibe” – zárta a programigazgató.

A célokkal összhangban a szakkollégium biztosítja a felvett tagok számára a tehetséggondozást, a készségfejlesztést, és a nyelvtudás fejlesztésének lehetőségét. A szakmai szemináriumok, kutatásmódszertani előadások és találkozók keretében a hallgatók betekintést nyerhetnek a kutatási tevékenységek menetébe, valamint különféle módszertanokkal és megközelítésekkel ismerkedhetnek meg változatos tématerületeken.

Forrás: Széchenyi István Egyetem