Hirdetés
A Győrplusz kérdez, a polgármester válaszol

Semmi sincs ingyen: sem a koncert, sem a parkolás

Fotó: O. Jakócs Péter
Győr+
2021.11.06. 15:57

Az ingyenes városi nagyrendezvények költségeivel és a parkolási díjakkal is támadná az ellenzék a győri városvezetést. Dr. Dézsi Csaba András polgármestert nemcsak erről a két témáról kérdeztük.

Hirdetés

Önt azzal támadta meg legutóbb az ellenzék, hogy az ingyenes városi rendezvények költségét másra is lehetett volna fordítani. Miért tartanak szórakoztató rendezvényeket ingyen a városban?

Győrben az ingyenes nagyrendezvényeknek hagyományai körülbelül negyven évre nyúlnak vissza. Sokan emlékezhetnek a Győri Nyár már a nyolcvan évekbeli sikerei, aztán megjelent a barokk fesztivál, a Könyvszalon, vagy a tavaszi fesztivál, s jöttek az ingyenes nagykoncertek. Igaz, abban az időben a sztárfellépő Lagzi Lajcsi volt a Dunakapu téren, de hát változnak az idők, az embereknek arra a műfajra már kevésbé van igényük. A nívósabb fellépőket viszont joggal várják Győrben, hiszen pár éve is már Tom Jones énekelt itt a szakadó esőben sokezer embernek, vagy a Sraits és hasonló sztárzenekarok szórakoztatták „ingyen” a győri közönséget. Idén a Slade, a Hooligans, a Republic, Plácidó Domingo és a Tankcsapda adott olyan koncertet, melyek tömegeket vonzottak. A Covid- bezártság után igenis a győriek megérdemelték azt, hogy kitombolhassák magukat, vagy Domingo esetében ámulattal hallhassák a világ leghíresebb tenorját. Nyilván senki nem gondolja, hogy ezek a rendezvények – azért mert nem szedünk belépőt – ingyen jönnének városunkba. A számlát valakinek mindig ki kell fizetni.

Hirdetés

Nyilván a megrendelőnek, vagyis az önkormányzatnak.

Szerencsére a járványhelyzet ellenére voltak gáláns támogatóink, köztük az Audi, az E.ON, a Waberer’s, a Rába, a Győri Szeszgyár, a Credobus, az Alcufer, az Agrofeed, az Eurogenerál Zrt., a Fész Zrt., a Hödlmayr International, a Solydent, az Unicentrál és a Vidanet. Az OTP Bank pedig egy az egyben állta a városháza előtt fölállított Győr-kereszt költségeit. Így az ellenzéknek az az állítása, hogy közpénzből finanszírozzuk az emberek szórakoztatását, természetesen nem állja meg a helyét. Értem én, hogy választások közelednek, azt is, hogy szerencsétlenek mindenáron megpróbálnak valami botrányt kavarni körülöttünk. És értem azt is: azt sem mondhatják, hogy vettünk volna inkább lélegeztetőgépet, mert, mint tudjuk, ezzel jelenleg a kórházak a kormány jóvoltából becsülettel el vannak látva. Azt gondolom, a jó dolgokból nem kellene megpróbálni rosszat faragni, és összevissza hazudozni az embereknek. De hát ez van, van, aki dolgozik, valaki pedig azért kapja a fizetését, hogy ármánykodjon.

Nincs ingyen sztárkoncert, de nincsen ingyen parkolás sem. Itt is az a kérdés, ki fizeti a révészt, kik a haszonélvezői a kedvezményeknek, s mindezt kinek a pénze bánja.

A belvárosi parkolóhelyeken jelenleg egy belvárosi lakos 3.900 forintért parkol egész évben. Ez a kedvezmény egy parkoló esetén több mint 1 millió forint veszteséget okoz évente az önkormányzatnak. Ezt tessék beszorozni a parkolóhelyek számával, és akkor most kérdezem én, hogy elődeink ezt az éves parkolódíjat megállapítva hány milliárd bevételkiesést okoztak az önkormányzatnak, a város egész közösségének? Tudom, természetes az az igény is, hogy azok az emberek, akik nem tudnak garázst fenntartani vagy a saját ingatlanon belül parkolni az autójukkal, a közterületen tudják elhelyezni a személygépkocsijaikat. Nekik segíteni kell abban. hogy lakókörnyezetükben a közterületen is parkolni tudjanak. De vajon milyen mértékben kell segíteni? Ez a kérdés okkal merül föl a városban. Erre a választ én most Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselővel együtt gondolkodva a győriektől kérem. Megbíztunk egy közvéleménykutató céget, hogy nagy mintán végezzen a városban közvéleménykutatást a parkolás aktuális kérdéseiről, amit természetesen azonnal nyilvánosságra hozunk, amint az eredménye a rendelkezésünkre áll.

Ön hetekkel ezelőtt felhívást tett közzé a Facebook oldalán, hogy jelezzék az emberek, hova szeretnének gyalogos átkelőhelyet, zebrát Győrben? Történt valami azóta, vagy csak megnyugtató pótcselekvésnek szánta a kérdést?

Rengeteg javaslat érkezett, és alapos munkát végeztünk. A szakemberek válaszait napokon belül közlöm a Facebook oldalamon, ezért kérem, hogy kövessenek ott is, mert mindenki megkapja a választ akkor is, ha indokoltnak bizonyult a kérés, és akkor is, ha a szakemberek nem javasolnak egy-egy elképzelést.

Kapcsolódó témák: #Győr | #koncert | #közélet | #önkormányzat | #programok |
likeold
a fb oldalunkat