Semmelweis emlékére, a szakma elismerésére

P. Csapucha Adrienn Fotó: Vig Norbert
2024.06.27. 13:23

Csütörtökön a városháza Dísztermében tartotta Semmelweis napi ünnepségét Győr önkormányzata. A megjelenteket a regnáló orvos-polgármester köszöntötte, majd gazdára találtak a Győr Egészségügyéért, valamint a Győr Szociálpolitikájáért díjak.

1992 óta július 1-jén külön figyelmet szentelünk az anyák megmentőjének, aki 1818-ban ezen a napon látta meg a napvilágot Budán, a Tabánban. Semmelweis Ignác valamint az egészségügyi dolgozók előtt tisztelegve városunkban is évről-évre sor kerül a szakma ünnepére, melyet ezúttal június 26-án tartott az önkormányzat, a Szociális, Egészségügyi és Lakásügyi Bizottság. A városháza Dísztermében dr. Dézsi Csaba András szólt a meghívott vendégekhez.

„Orvos-polgármesterként nagyon sokat jelent számomra ez az ünnep. Ez a szakma inkább egy hivatás, amit szívvel-lélekkel csinál az ember. Életet menteni, gyógyítani és ápolni remek dolog. Színes a munkánk, megvannak persze a szépségei és nehézségei is. Az elmúlt években pedig tényleg számos nehézséggel szembesült az egészségügy” – fogalmazott a városvezető, utalva a covid során tapasztalható kihívásokra, és arra, milyen elhivatottsággal látták el mindennapi feladataik mellett a járvánnyal járó jelentős terheket a szakemberek.

„A feladat nem könnyű, Semmelweis Ignác is egész élete során az értetlenséggel nézett szembe. Szeretném megköszönni mindenkinek, hogy ebben a nehéz időszakban nem hagyták el a pályát, hogy önzetlenül segítették az embereket” – tette hozzá dr. Dézsi Csaba András.

A köszöntő után következett az elismerések átadása. Az alapellátásban 35 éve magas színvonalon végzett gyermekorvosi tevékenysége, a bölcsőde-, óvoda és iskolaorvosi feladatok magas színvonalon történő ellátása, a gyógyítás iránti elhivatottsága, valamint mind a gyermekek, mind a szülők körében elismert és közkedvelt személyisége és szakmai hozzáértése elismeréseként „Győr Város Egészségügyéért” díjat vehetett át dr. Kátó Zsuzsanna.

Több, mint három évtizedes alapellátásban végzett kiemelkedő háziorvosi tevékenysége, szakmai elhivatottsága, betegei körében kedvelt és megbecsült személyisége elismeréseként ugyancsak „Győr Város Egészségügyéért” díjban részesült dr. Szabó Ágnes, felnőtt háziorvos.

37 éven át kimagasló szakmai hivatástudattal és szorgalommal végzett munkájáért, a kisgyermekek fejlődéséhez nélkülözhetetlen korszerű, otthonos, biztonságos körülmények megteremtéséhez szükséges fáradhatatlan odaadása, valamint munkatársaival történő példaértékű együttműködése elismeréseként „Győr Város Szociálpolitikájáért” díjat adományoztak Etzlné Lőrincz Ildikónak, az Egyesített Bölcsődei Intézményhálózat Győr igazgatóhelyettesének.

Végezetül „Győr Város Szociálpolitikájáért” díjával gazdagodott Rákosi-Tóth Rita, a Család- és Gyermekjóléti Központ igazgatója, kiemelkedően magas elkötelezettséggel, elhivatottsággal végzett innovatív, közösségteremtő, szakmai és vezetői munkája, a családok és a gyermekek „jól-létéért” végzett több mint két évtizedes szakmai pályafutása megbecsüléseként.

Televíziós szerkesztő: Ficsór Dávid