Hirdetés
Átadták a Megye önkéntese díjat

Segítség kis lépésekben nagy szeretettel

Fotó: Marcali Gábor
Szabó Csilla
2020.02.26. 17:54

Hagyományt teremtett az önkéntes munka elismerésével a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Család, Esélyteremtő és Önkéntes Háza (CSEÖH). Idén már második alkalommal adták át a „Megye önkéntese díjat” azzal a céllal, hogy elismerjék mindazokat, akik önkéntesként segítik megyénkben egy-egy szervezet munkáját.

Hirdetés

A Megye önkéntese díjra jelölteket, a jelölőket és a díjazottakat dr. Pető Péter, a megyei közgyűlés alelnöke köszöntötte hangsúlyozva azt, az önkéntes ellenszolgáltatás nélkül ad, kiáll másokért és nem ítélkezik.

Mert a nagy emberség ott kezdődik, hogy észre veszünk másokat, és önmagunk érdekeit nem nézve teszünk értük. A segítő szándék végigkíséri a történelmet, a társadalom építésében, az egyének közösséggé fejlődésében, a kirekesztettség megszüntetésében nagy szerepet kapnak az önkéntesek, akik munkájukkal a közös jó érdekében tevékeny rész vállalnak. Az önkéntesség nem passzió, a vallás, az életkor, a társadalmi szerep nem akadály abban, hogy bárki az önkéntesek táborába lépjen. A magyar társadalom csaknem fele vállalt már önkéntes munkát, a fiatalok körében is egyre nagyobb hangsúlyt kap.

Hirdetés

Dr. Báthy Andrásné, a Máltai Szeretetszolgálat regionális ügyvezetője Kozma Imre atya mondatával kezdte beszédét: „Az önkéntes szolgálat az ember isteni dimenziója.”

A segítők kreativitásukkal és odaadásukkal megsokszorozzák az erőforrásokat, átélhetik az értékes munka erejét, a közösséghez tartozást, adhatják és megélhetik a szeretetet. Felbecsülhetetlen az az idő és pozitív érték, amit adnak másoknak. Segítséget kis lépésekben, nagy szeretettel.

A „Megye önkéntese díjat” kulturális tevékenység kategóriában a mórichidai Sipos Ede, betegápolás, idősgondozás kategóriában a magyarkeresztúri Némethné Rácz Krisztina, környezetvédelem kategóriában a soproni dr. Varga Márta vehette át. Közösségi tevékenység kategóriában Bordásné Németh Rékát díjazták, aki 1994 óta a győri Bárczi Gusztáv speciális szakiskola gyógypedagógusa. 1998-tól az akkori ÉFOÉSZ alapító tagja, majd a jelenleg is működő Értelmileg Sérültek és Segítőik Egyesülete vezetőségi tagja, aktív szervezője és résztvevője a rendezvényeiknek. „Az önkéntességhez személyes érintettség okán jutottam el, és ha megtehetem, miért ne segítsek másoknak is? Az iskolában a kollégáktól és a diákoktól minden nap türelmet és szeretetet tanulok, és szeretnék minél többet továbbadni ebből is másoknak. A díjat minden gyógypedagógusnak és önkéntesnek ajánlom, mindannyiunké ez az elismerés” – mondta Bordásné Németh Réka.

Különdíjban részesült az egyik legfiatalabb önkéntes, Tarbay Zsófia, aki láthatatlan vacsorákon animátor és nagy szerepet vállal a fogyatékosságra való érzékenyítés során. A győri és vidéki iskolák rendezvényeihez kapcsolódó kreatív foglalkozásokon, az Esély napon, az Esély Sportnapon, az „Adni öröm” adománygyűjtő akciókban is aktívan részt vesz.

Tarbay Zsófia és Bordásné Németh Réka

„Családi mintát láttam magam előtt, nagymamám is önkénteskedett, a Prohászka-iskola diákjaként csatlakoztam közel két éve az önkéntes segítőkhöz. A díj nagyon megtisztelő, hiszen diákként még közel sem tettem annyit másokért, mint a többi jelölt. A fiataloknak üzenem, magukkal is jót tesznek, ha önkéntes munkát vállalnak, mert vannak ugyan nehéz pillanatok, de nagyon jó érzés adni, tenni másokért. Van egy kedvenc mondatom: A jellemtől ember az ember. Egyenrangúak vagyunk ezen a világon, az önkéntesek pedig apró lépésekben, de annál nagyobb szeretettel tudnak adni azoknak, akik rászorulnak a segítségre” – nyilatkozta Tarbay Zsófia.

TV-s szerkesztő: Pulai Sarolta
Fotó: Marcali Gábor

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV | #önkéntes |
likeold
a fb oldalunkat