Hirdetés

Sárási útfejlesztés, adyvárosi parkolólemez

Győr+
2020.06.03. 16:50

Az idén több régóta várt útfejlesztés valósul meg, elindul a sárási szennyvízelvezetés kiépítése is. Tervezés alatt áll a lakótelepi parkolási nehézségek enyhítésére hivatott Kuopio park melletti parkolólemez építése.

Hirdetés

Az adyvárosi parkolólemez jelenlegi – előzetes – tervei egy jóval költséghatékonyabb megoldást vázolnak, mint a Kuopio parkot érintő korábbi elképzelés. A parkot ez a verzió meghagyja, ám a mellette található földfelszíni parkolók fölé egy rámpán keresztül megközelíthető szint kerülne. Dr. Dézsi Csaba András polgármester hozzátette, ez az elképzelés figyelembe veszi a közlekedők igényeit, ezért növeli a parkolási kapacitást, és a környezetvédelmi szempontokat is, ezért megőrzi a parkot.

Több parkolóhely, és a zöldterület is megmarad (Előzetes látványterv)

Az Útkezelő Szervezet szakmai programját bemutató sajtótájékoztatón egy másik jelentős fejlesztés előzetes terveit is bemutatták, amely a Damjanich utca látványos felújításáról szól. A környezet védelme itt is hangsúlyos, hiszen a régi platánfák megóvását is szolgálja az átépítés, miközben találkozási felületek is létre jönnek az utcában.

Hirdetés
A Kuopio park előzetes látványterve

A polgármester elmondta, a közbiztonság és a köztisztaság mellett a közlekedés is a kiemelt feladatok között szerepel, ezért biztosított a város eredetileg 4,6 milliárd forintot az Útkezelő Szervezet számára, ám a koronavírus okozta megváltozott gazdasági környezet miatt a szervezet költségvetése 3,9 milliárdosra változott. Hozzátette, ezzel együtt olyan fontos, az ott lakók által régóta várt fejlesztések indulnak el az idén, mint a sárási útfejlesztés. Itt a szennyvízvezeték és útépítés tervezése zajlik, ősszel tovább folytatódhat a korábban megkezdett szennyvízhálózat építése a Nőszirom, Csillagfürt, Csipkerózsa, Kövirózsa és Vanília utcákban. A legforgalmasabb utcák pormentesítése érdekében is lépéseket tesznek, heteken belül ideiglenes, bitumenes felületi bevonatot kap a Hortenzia és Írisz utca. A polgármester megemlítette a Sió utca teljes felújítását, s a Mayer Lajos utca rekonstrukcióját is a Körtöltés utcától számítva 150 méteren.

Fotó: Marcali Gábor

Prédl Antal az Útkezelő Szervezet vezetője kiemelte, a beavatkozásokat egy szakmai szempontok szerint felállított rangsor alapján végzik, és természetesen a lakossági jelzéseket is figyelembe veszik. A fejlesztések mellett kiemelt feladatuk a közel 760 km hosszú városi úthálózat fenntartása, üzemeltetése. Megemlítette, a Szabolcska utca aszfaltréteg-cseréje tavaly kezdődött, az idén a Téglavető utca és a Mester utca közötti szakasz következik. Az Útkezelő Szervezet a Pannon-Vízzel közös munkában végez felújítást Gyárvárosban a Külső-Árpád úton. A szolgáltató kicseréli a leromlott állapotú ivóvíz- és szennyvízvezetékeket, az útkezelő pedig új szegélyekkel, aszfaltozott útburkolattal, járdával adja vissza a forgalom számára az utcát.

Fotó: Marcali Gábor

A szervezet a lakossági panaszokra is reflektál, ezért kezdték el a zajvédőfal tervezését a Bárka út mellé a Szabadrév utca és Hattyú utca közötti részen. Átépítik a Szövetség utcai zajvédőfalat is a Bácsai út 2. számú társasháznál, ahol a tömör fal felső elemeit plexis panelekre cserélik. Gyárvárosban az Ipar út – Balassi Bálint utca kereszteződés jelzőlámpával történő átalakítás előkészítése is tervezés alatt áll. Több új gyalogátkelőhely is létsül, többek között a Szent László út – Sárkereki út kereszteződésében, a Hegyalja út – Újkút utca csomópontjában, valamint a Budai úton a Szeszgyár utcai lakótelepnél.

A Damjanich utca- látávnyterve, letisztult és modern környetet, harmóniában a természettel

Az idén megújuló utcák, csomópontok:

ÚT, ÚTSZAKASZVÁROSRÉSZ
Bárka utca zajvédőfal építéseRévfalu
Fecske utca felújításaGyőrszentiván
Herman Ottó utca felújítása a Vásárcsarnok környezetébenAdyváros
Hajnalcsillag utca felújításaMénfőcsanak
Hortenzia u. és Írisz u. felületi bevonásaSárás
Ipar u. – Balassi Bálint u. jelzőlámpás szabályozás építés előkészítéseGyárváros
Jereváni úti gyalogos aluljáró csapadékvíz elvezetés megoldásaAdyváros-Szabadhegy
Kövecses utca felújítása (Római u. és Pesti u. között)Likócs
Mayer Lajos utca felújítás I. ütemeRévfalu
Muskátli utca felújításaÚjváros
Sió utca felújításaNádorváros
Szabolcska utca felújítása balettiskola előttNádorváros
Szigethy A. u. 60-64. mögötti szervizút felújításaAdyváros
Tihanyi Árpád út – Ifjúság körút jelzőlámpa vezérlőberendezés csereAdyváros
Tihanyi Árpád úti kerékpárút felújítása két szakaszonAdyváros
Vadvirág u. parkolóépítés I. ütemMénfőcsanak

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid
Szerző: Papp Zsolt

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV | #helyi fejlesztés |
likeold
a fb oldalunkat