Sakkversenyt rendeztek a nádorvárosi iskolában

Fotó: Szigeti Sándor
Szigeti Sándor
2022.06.10. 12:32

Serkenti az elmét és kiváló hatással van a gondolkodásra. Első alkalommal rendeztek sakkversenyt a Győr Nádorvárosi Ének-zenei Általános Iskolában. A cél, hogy minél több győri intézmény csatlakozzon a kezdeményezéshez.

Hirdetés

Teljesen megtelt a nádorvárosi iskola kis tornaterme sakkozó diákokkal pénteken délelőtt. Elsőtől nyolcadik osztályig összesen 107 diák ült táblához, hogy világos illetve sötét bábukat vezetve összemérje tudását. Legtöbben a nagypapájuktól, szüleiktől, esetleg idősebb testvérüktől sajátították el a lépéseket, és hatalmas lelkesedéssel vetették bele magukat a játékba.

Az ötletgazda és szervező Nagy Richárd, az iskola testnevelő tanára, aki egyben szenvedélyes sakkjátékos:

A cél, hogy a gyerekek szórakoztató formában találkozzanak a sakkal, amely hatékonyan fejleszti a gondolkodást, fontos rekreációs funkciója van és nem utolsósorban remek időtöltés. Segíthet abban is, hogy a gyerekek egy kicsit elszakadjanak a telefontól és a ma divatos elektronikus eszközöktől. A mai az első alkalom, de szeretnénk további győri iskolákat is bevonni a kezdeményezésbe és intézmények közötti versenyeket rendezni. A legfontosabb, hogy minél több diáknak adjuk át a sakk szeretetét” – hangsúlyozta Nagy Richárd.

Pap Adrienn intézményvezető-helyettes elmondta, nagyon büszkék kollégájukra: „Nagy Richárd tanár úr, Ricsi bácsi a sakk-délelőtt összes szervezési feladatot magára vállalta, szívvel-lélekkel látott munkához. Sikerült támogatókat és segítőket találnia, lelkesedése pedig a diákokra is átragadt. Nagy öröm számunkra, hogy ennyi gyermek részt vesz az eseményen. Reméljük, jövőre sakk szakkört is indíthatunk az iskolában” – emelte ki Pap Adrienn.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Sakkszövetség örömmel segített a lebonyolításban, amikor a megkeresés érkezett. Többek között táblákat, sakkórákat és érmeket biztosított a mai sakk-délelőttre:

A megyében hozzávetőleg háromszázan rendelkeznek hivatalos sakk-versenyengedéllyel, de hobbi szinten Győrben és a megyeszerte sok ezren sakkoznak. Nagyon fontosak az ilyen rendezvények, ahol a fiatal korosztály is megismerkedhet a sportággal. A pandémia nekünk sem kedvezett, de azon vagyunk, hogy ősztől minél több oktatási intézményben jelen legyen ez a nagyszerű sport” – húzta alá Szabó Zsolt, a megyei sakkszövetség főtitkára.

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #Győr | #iskolák | #Nádorváros | #sakk |