Konyhatörténetek Szarka Zsófival

Sajtos töltött csirkecomb grillzöldséggel

Fotó: Szarka Zsófia
Szarka Zsófia
2020.09.21. 15:45

Az utolsó zöldségköretek és az utolsó grillételek sora ez, amelyek mellé már egy őszi töltelék párosul.

Konyhatörténetek című, kéthetente csütörtökönként megjelenő főzőműsorunk legfrissebb adásában egy olyan ételt készítettünk el, amiben mindenki megtalálta a kedvencét. A csirke ízes tölteléket kapott, így bőre ropogósra sült, majd kéksajtos-cheddaros mártás készült hozzá, végül pedig minden zöldséget megsütöttünk, amit a piacon találtam.

Vendégem, Kocsis Rozi bábművész, a Vaskakas Bábszínház igazgatója, a Győrkőcfesztivál édesanyja olyan természetességgel segített a főzésben, mintha mindig ott ült volna eddig mellettem a konyhámban. Szerettem, ahogy imád enni, kóstolni, és közben mindent elmesélni, ami számára fontos a hétköznapokban és az életében. Mesés dolgokat mondott, kiderült, hogy vaníliaillatban nőtt fel, ahogy az is, hogy felnőttként mit érez a mai napig a függöny mögött.

Az ételt az utolsó falatig megettük, és megbeszéltük, hogy a legközelebbi előadásra egészséges szilvás buktát viszek be neki a bábszínházba.

Tipp: Hideg sültként is tálalható, szendvicsbe szeletelhető egy kis sajtkrémmel, friss salátalevéllel.

Bevásárlólista 2 főre:

  • 2 db egész csirkemell (tölteni való)
  • 1 ek. só

Töltelék:

  • 1 db kifli
  • 2 ek. olaj a pirításhoz
  • 100 g kéksajt
  • 1 csomag petrezselyem
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 szál újhagyma
  • 1 db tojás 
  • 50 g vaj
  • 1 db körte

Sajtszósz:

  • 100 g cheddar sajt
  • 50 g kéksajt
  • csipet só
  • csipet őrölt fehér bors
  • 150 ml habtejszín (cukrozatlan)

Grillzöldség:

  • 1 kg idényzöldség ízlés szerint (kápia paprika, zeller, padlizsán, cukkini, lila hagyma, kukorica)
  • 50 g méz
  • 1 db citrom
  • 2 ek. olívaolaj

A csirkéket alaposan besózom a bőrén kívül és belül is. Amíg a sóban áll, elkészítem a tölteléket. Vajon hagymát, fokhagymát pirítok, majd hozzáadom a zsemlekockákat, körtekockákat. Felöntöm fél dl tejjel, majd hozzákeverem a reszelt sajtokat, tojást. Sózom, borsozom és petrezselyemmel ízesítem. Betöltöm a csirkék bőre alá és a sütőben 1,5 óra alatt készre sütöm. Közben mártást készítek tejszínből és sok sajtból, amit csupán összeforralok. A zöldségeket pedig citrommal és mézzel pirítom meg köretként hozzá 10 perc alatt.