Roma Platform: A cigányság rejtett erőforrás

Zombai-Kovács Ákos O. Jakócs Péter
2022.11.17. 13:43

A cigányság rejtett erőforrás az ország számára, ezért a különböző okok miatt rászoruló romákat támogatni, segíteni kell a társadalmi felzárkózásban. Ez hangzott el a Városházán, a Magyar Nemzeti Roma Platform megerősítése című program keretében rendezett konferencián. A tanácskozás résztvevőit köszöntő dr. Pergel Elza alpolgármester azt mondta, a cigányság egy része segítségre szorul, a társadalom pedig nem engedheti el a segítségre szoruló romák kezét. A platform megnyitóján a megyei közgyűlés elnöke és a Belügyminisztérium főosztályvezetője is beszélt a roma platform fontosságáról.

A Városháza dísztermében rendezték csütörtökön a Magyar Nemzeti Roma Platform megerősítése című konferenciát. A tanácskozás célja, hogy kapcsolatokat építsen, egyeztessen és konzultáljon az érintett szervezetekkel a romák társadalmi integrációja érdekében. A résztvevőket köszöntő alpolgármester azt mondta, támogatni kell a segítségre szoruló romákat.

A cigányság egy része ügyes, tehetséges ember, akikre természetesen nagyon büszkék vagyunk, ők is szerves része a magyar társadalomnak, egy másik része viszont, különböző okokból kifolyólag segítségre szorul, nekik azonban minden támogatást meg kell adnunk társadalmi felzárkózásuk érdekében” – mondta köszöntőjében dr. Pergel Elza, Győr alpolgármestere.

A megyei közgyűlés elnöke is szívesen jött el a szakmai programra. Németh Zoltán azt emelte ki, hogy a cigányság egy rejtett erőforrás az ország számára. „Mindig szívesen jövök ilyen és ehhez hasonló rendezvényekre, mert fontosnak tartom, hogy segítsünk azoknak, akik erre rászorulnak, legyen szó romákról, vagy nem romákról, ráadásul a cigányság egy rejtett erőforrás az ország számára, nekik is meg kell adni az esélyt, hogy tanuljanak, szakmát szerezzenek, dolgozzanak és eltartsák a családjukat” – fogalmazott Németh Zoltán.

A Belügyminisztérium részéről felszólaló főosztályvezető azt hangsúlyozta, hogy folyamatos konzultáció és egyeztetés szükséges annak érdekében, hogy közösen tudjanak tenni a romák felzárkóztatásáért akár itt a megyében is. „Egyeztetni, konzultálni, beszélgetni kell mindenkivel, aki ebben a körben érintett és bármit is tenni tud, az integráció közös feladat és érdek, nem véletlenül van több helyen az országban is Roma Platform, így az Önök megyéjében is” – hangsúlyozta Sörös Iván főosztályvezető.

A tanácskozáson a résztvevők megismerhették a 2021-27 –es időszakra tervezett fejlesztések fő irányelveit is, konkrét programokról csak azért nem lehetett szó, mert Magyarország és az Unió között még zajlanak az egyeztetések a hazánkba érkező források felhasználásáról.

Galéria: O. Jakócs Péter

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #híradó | #konferencia | #Roma Platform | #városháza |