Röhögjünk egy jót! – Járai Máté zenés vizsgaelőadása

Farkas Mónika Fotó: Marcali Gábor
2023.03.23. 10:55

A győri Primadonnák sztárja többször bizonyította már, hogy az improvizáció nagy mestere. Most a közönség vizsgáztatja őt, hamarosan kiderül vajon Járai Máté minden váratlan helyzeten úrrá tud lenni? Nincs előre megírt forgatókönyv, minden ott és akkor születik meg a nézők szeme láttára a Vaskakas Bábszínházban március 30-án.

A Röhögjünk egy jót! sorozat célja, hogy az adott művészt a nézők vizsgáztassák színészetből. Ábel Anita és Csonka András után most a győriek egyik nagy kedvence vállalta, hogy bebizonyítja, neki nincs kellemetlen és zavarba ejtő helyzet. „Nem tudom, hogy utoljára mikor döbbentem meg a színpadon – árulja el az est főszereplője, Járai Máté. “Előfordult korábban, hogy a partnerem nem jött be, vagy lekéste az adott jelenetet, vagy épp mást mondott, mint ami szerepelt a szövegkönyvben. Ilyenkor jól jön az improvizáció egy előadásban is, ilyenkor van igazán szükség a színész agyára, hiszen ki kell magát vágnia a kellemetlen helyzetből. Nos, ennek az estnek pont ez lesz a bravúrja.”

A zenés vizsgáztatás ötletgazdája Pille Tamás táncos-komikus, aki felkészülvén az adott színész repertoárjából, a közönséggel együtt élő zenei kísérettel vizsgáztatja a művészt, akinek hoznia kell a kért előadás szövegét, énekelnie vagy táncolnia kell.

A siker garantált, hiszen a nagyérdemű mindig imádja, ha olyannak a részese, ami nincs előre kitalálva, megírva. Kifejezetten vicces, amikor egy olyan helyzetbe kerülök, ami nem komfortos, hiszen itt nem az a fontos, hogy mindent csípőből megoldjak, az a cél, hogy a nagyérdemű lássa, milyen az, amikor a színész megszenved, hiszen a castingon is többféleképpen kell elmondani vagy elénekelni az adott részletet” – fogalmazott a művész.

A színész azt is elárulta, hogy erre az estre bár nem lehet nagyon készülni, nagyon izgul, hiszen a hazai pálya mindig kötelez. Járai Mátét legközelebb a március 28-i Primadonnák előadásban láthatjuk. Simon Kornél rendezőtől már régen szabad utat kapott ez az előadás, melyben a nézők minden alkalommal találnak valami újat, köszönhetően Nagy Balázs és Járai Máté fergeteges kettősének. Hogyan alakul a következő győri évad számára? Annyit elárult, hogy jelenleg is zajlanak az egyeztetések a Győri Nemzeti Színház és a Kecskeméti Katona József Színház közt, a sikeres megállapodást követően Járai Máté egy bravúros bemutatóval tér vissza oda, ahol legnagyobb színpadi sikereit elérte.

Járai Mátét Farkas Mónika kérdezte győri improvizációs estjéről: