Rendőrségi kampány hívja fel a figyelmet az internetes csalásokra és a balesetekre

Pécskai István Ács Tamás
2023.02.09. 13:43

Közös kampányt indít Győr-Moson-Sopron Vármegye Önkormányzata és Rendőr-főkapitánysága a közösségi médiában. Hat olyan kisfilmet készítettek és készítenek a Europe Direct iroda, illetve a MenArt Design Kft. segítségével, amelyek felhívják a figyelmet az internetes csalások veszélyeire és a biztonságos közúti közlekedés fontosságára.

Összesen hat kisfilmet láthatnak majd a közösségi médiában, amelyek közül kettőt a sajtó képviselőinek is levetítettek csütörtök délelőtt. Az első két videóban arra hívják fel a figyelmet, hogy a megelőzés mennyire fontos, és nem szabad bedőlni az internetes csalóknak, kerüljük el, hogy áldozatok legyünk.

„A kampány szolgálja a lakosságot. Az a célunk, hogy előzzük meg a baleseteket és a bűncselekményeket. Bízunk benne, hogy a kisfilmekkel hozzá tudunk járulni ahhoz, minél kevesebb baleset és bűncselekmény legyen, és minél kevesebben váljanak áldozattá” – fogalmazott Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron vármegyei közgyűlés elnöke.

Dr. Forrai Zsolt ezredes, a vármegyei rendőr-főkapitányság rendészeti rendőrfőkapitány-helyettese elmondta, továbbra is az a fő céljuk, hogy minél kevesebben legyenek balesetek áldozatai.

„A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság nagyon sokat tesz azért, hogy csökkentse a balesetek számát. Az a célunk, hogy mindenki hazaérjen. A vezető baleseti ok továbbra is a sebesség nem megfelelő megválasztása, tehát az autósok gyorshajtása. Emellett az elsőbbségi jog meg nem adása ugyancsak ide tartozik, valamint a másik fő ok a haladási irányváltoztatás megsértése. A gyalogos balesetek száma nagyon magas: a 2023-as esztendő eddig eltelt részében már 19 gyalogost ütöttek el a megyében, sajnos három esetben halálos volt a gázolás. A gyalogosoknak azt javasoljuk, hogy minden esetben körültekintően haladjanak át az úttesten, hiszen nem biztos, hogy megadják nekik az elsőbbséget” – jelentette ki dr. Forrai Zsolt.

Nagy Ágnes rendőr ezredes bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes kiemelte, az elmúlt években egyre gyakrabban követnek el internetes bűncselekményeket a vármegyénkben.

„Az a célunk, hogy minél szélesebb körben érjük el a lakosságot. Manapság már mindenki használ internetet és közösségi oldalakat. Ezért tartjuk fontosnak, hogy különféle kisfilmek elkészítésével eljuttassuk a lényeges információkat a lakosságnak. Valamennyi korcsoportot, köztük a gyerekeket és az időseket különböző kisfilmmel igyekszünk megszólítani. A videók közül négy a bűnmegelőzésre és az biztonságos internetezésre hívja fel a figyelmet. Sajnos jellemző, hogy a megyénkben is sok ilyen jellegű bűncselekményt követnek el, s az internetes csalások növekvő tendenciát mutatnak. Leginkább az internetes befektetésre harapnak rá az emberek, az internetes vásárlás során pedig előbb elutalják a pénzt, az árut pedig sokszor nem kapják meg. Az időskorúak gyakran adják meg bankkártya-adataikat hamis rendelés vagy vásárlás ígéretével. A gyermekek pedig fényképeket osztanak meg magukról, ami szintén veszélyes lehet” – magyarázta Nagy Ágnes.

Tv-s szerkesztő: Kárpát Zsolt

Kapcsolódó témák: #balesetmegelőzés | #bűnmegelőzés | #rendőrség |