Hirdetés
Koronavírus

Rémhír, hogy koronavírusos beteget találtak Győrben

Hajba Ferenc
2020.03.10. 18:55

Ismét elterjedt a hír, miszerint kedden koronavírusos beteget találtak városunkban. Dr. Tamás László János, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgató főorvosa, valamint dr. Oláh Attila professzor, az intézmény orvosigazgatója kategorikusan cáfolta a rémhírt.

Hirdetés

Végigfutott a városban számtalan hajmeresztő történet a koronavírus győri megjelenéséről. Elképesztő esetekről szóló pletykák keltek szárnyra, a boltokban, a lottózókban, a fodrászatban, az utcán, a beszélgető emberek még azt is tudni vélték, hogy titokban, zsákban csempésztek ki egy beteg gyereket valamelyik győri iskolából, melyet a fertőzés miatt be is kellett zárni.

Egy középiskolából a fertőzés gyanúja miatt hazaküldték a gyerekeket, délutánra ez volt a legfrissebb győri pletyka. Hamar kiderült azonban, hogy nem betegség miatt mentek haza a diákok. Ezügyben egyébként az Országos Rendőr-főkapitányságot is megkérdeztük, akik hivatalos válaszukban cáfolták, hogy kedden Győrben bármely iskolában is szükség lett volna koronavírus gyanújával kapcsolatos rendőri intézkedésre.

Hirdetés

Azt is hallottuk – s ezt bár nem erősítették meg, ám valószínűleg igaz -, hogy az egyik győri világcég munkatársát is megvizsgálták, tesztje azonban negatív lett.

Sok hivatalos helyről informálódtunk, s egyértelművé vált, nem találtak Győrben koronavírusos beteget.

Az természetesen többször is előfordul, hogy lázas, influenzagyanús emberek orvoshoz fordulnak, s azt is tudni szeretnék, nem koronavírussal fertőződtek-e meg. Olyan is megtörténik, hogy külföldről hazaérkező, tünetmentes állampolgár telefonon vagy személyesen felkeresi a háziorvosát.

Az egészségügyi szakemberek nyilván nem tudják kizárni, hogy városunkban nem derül ki valakiről a fertőzöttsége vagy annak megalapozott gyanúja. Bármikor előfordulhat, hogy jelentkezik olyan beteg, akinek a koronavírus tesztje pozitív lesz.

Eddig azonban ilyen beteget Győrött nem diagnosztizáltak, és nem kezelnek.

Dr. Feller Gábor pszichiáter, osztályvezető főorvos a pánik okairól, terjedéséről, természetéről elmondta: a pánik valódi kiváltó ok nélküli szorongás. A fertőzéstől való győri félelem nem nevezhető pániknak, hiszen konkrét valódi kiváltó oka ugyan nincs, ám az emberek kiváltó oknak hisznek olyan történeteket, amelyek nem léteznek.

A szakember szerint a járványtól, a fertőzéstől való félelem és szorongás természetes jelenség. Főleg azért, mert a koronavírus az influenzánál nagyobb esetszámban okozhat veszélyes tüdőgyulladást.

Ugyanakkor az ettől való aggodalom háttérbe szorítja az ugyancsak nem gyógyítható – a szervezet által persze nagy többségében legyőzhető – influenzavírussal szembeni óvatosságot.

“Az volna a legokosabb, ha a vírusoktól való érthető, de felnagyított félelem helyett a védekezésre figyelnénk, többször mosnánk alaposan kezet és kerülnénk a tömegrendezvényeket” – summázta a teendőket dr. Feller Gábor.

Kapcsolódó témák: #egészségügy | #koronavírus | #PAMOK |
likeold
a fb oldalunkat