Remekeltek a szent-györgyisek az egészségügyi versenyen

Németh Boglárka MekliZ Fotó/Komlós Ádám
2023.02.01. 13:32

Szakmai sikereket zsebelhettek be a szent-györgyisek kedden. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara idén is megszervezte a Kossuth Zsuzsanna Nemzeti Egészségügyi Szakképzési Versenyt, melynek első fordulója még ősszel volt. Az interaktív feladatlap alapján a vármegyei középdöntőben, melyet kedden tartottak a Szent-Györgyiben, tizenhét 11. osztályos tanuló mutatott be szituációs feladatokat bábuk segítségével. A verseny során a leendő egészségügyi dolgozók kommunikációs készségét, ápolási technikáját figyelte a szakmai zsűri. A verseny fővédnökei dr. Dézsi Csaba András polgármester, dr. Jávor László, a Petz kórház főigazgatója és Kara Ákos országgyűlési képviselők voltak.

A verseny először 2010-ben került megszervezésre a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, a szakmai szervezetek és az egészségügyi szolgáltatók együttműködésében.

“A feladatok az országban mindenhol ugyanazok, így a gyerekeket reálisan tudjuk mérni. A középdöntőben kettő feladatot oldanak meg a diákok: egy vércukorszint mérést és egy cukorbeteg kliensnek az étkeztetését. Tapasztalatot szereznek most elsősorban, ők még nem voltak közvetlen betegágy mellett, májustól azonban élesben, a kórházban fogják tölteni a gyakorlatukat, így ez egy jó lehetőség volt a felkészülésre”- mondta el a Győr+ Médiának, Horváth Andrásné, a Szent-Györgyi Albert Egészségügyi és Szociális Szakképző Iskola szakmai igazgatóhelyettese. 

A feladatokat a zsűri pontozta, folyamatosan reflektáltak és kérdéseket tettek fel. “Én a zsűriben ápolási igazgatóként képviselem az ápolás szakmát, hivatást. Öröm látni ezeket a fiatalokat, magas számban jelentkeztek, jól felkészültek, látni rajtuk, hogy izgulnak miként fognak külsősök előtt szerepelni. Látni azt is, hogy micsoda fejlődést értek el ők a tanulmányaik során, nagyon szépen kommunikálnak, nagyon kedvesen nyúlnak a beteghez, úgyhogy ez egy hatalmas érték, hiszen úgy gondolom, hogy az empátia az egyik legfontosabb tulajdonság, ami kell az ápolói hivatáshoz”- hangsúlyozta Csordás Adrienn, a PAEOK ápolási igazgatója. 

“A szakdolgozói kamarának nem titkolt célja, hogy ezen versenyekkel is az oktatás színvonalát emelje, valamint a fiataloknak, a tanulóknak és a leendő tanulóknak az egészségügyi pályát, az ápolói pályát vonzóvá tegyük” – nyilatkozta a verseny kapcsán Haszonitsné Jánoki Márta, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Győr-Moson-Sopron vármegyei elnöke. 

Kara Ákos országgyűlési képviselő is azonnal igent mondott a fővédnökségi felkérésre. “Van egy nagyon jó intézmény, a Szent-Györgyi iskola, itt szociális és egészségügyi szakembereket képeztek a múltban is és a jelenben is. Rangot ad az intézménynek, hogy egy országos versenynek a vármegyei döntőjét szervezik most meg. Nagyon reménykedünk benne, hogy az országos döntőre innen is fognak feljutni versenyzők.” 

A tanulók sokat készültek a versenyre, így a képviselő által megjósolt eredmény nem tűnt teljesíthetetlennek. “Nekem a fő motivációm az volt, hogy egy szakmai verseny keretein belül megtapasztaljam, hogy milyen lehet egy ilyen szituáció. Nagyon pozitívan éltem meg a felkészülést is, a győri kórháztól nagyon sok segítséget, támogatást kaptunk. Itt tényleg tankönyv szerint csináltuk, így most összefolyt azzal, hogy milyen a tankönyv, milyen a gyakorlat. Én orvos szeretnék lenni majd, és ez ahhoz is segít”- számolt be tapasztalatairól Szabó Alexa Jázmin, az egyik versenyző. 

Az eredmények alapján természetesen vármegyei rangsor is készült, amelyen a kifogástalan
feladatmegoldás és bemutatás eredményeképpen két első helyezettet hirdettek, így Molnár Kitti Virág és Szabó Alexa Jázmin is kiemelkedő eredményének örülhetett. Weisz Vivien Mercédesz második, míg Böröczky Vivien harmadik helyezést ért el. A verseny valamennyi résztvevője oklevélben és ajándékban részesült.

Az iskola 12. osztályos tanulói szerdán, Veszprémben mutatkoznak be, hiszen ott került megrendezésre a „Belgyógyászat és ápolástana” ismeretkör második fordulója, ahol a hat győri versenyző Zala és Veszprém vármegyei vetélytársaival együtt versenyez a továbbjutásért, ahol a legjobban teljesítőknek ebben a témakörben is az utolsó fordulón, az országos döntőn kell majd helytállniuk.

Galéria: MekliZ Fotó/Komlós Ádám

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka