Rekordmennyiségű geotermikus hőt termeltek tavaly Győrben

Mireider Máté Fotó: O. Jakócs Péter
2023.04.20. 17:15

A három termelő és két visszasajtoló kútból, a Bőnyi Hőközpontból és a mintegy 17 km hosszú geotermikus hőszállító rendszerből álló Győri Geotermikus Rendszer az elmúlt évben rekordmennyiségű, több mint 1 millió GJ hőenergiát termelt, melynek két legnagyobb felhasználója Győr városa és az Audi Hungaria Zrt. Ennek alkalmából Gyimóthy Dénes, a PannErgy Nyrt. igazgatótanácsának elnöke emlékplakettet adott át dr. Dézsi Csaba Andrásnak, Győr város polgármesterének, Alfons Dintnernek, az Audi Hungaria igazgatósága elnökének és Németh Zoltánnak, Győr-Moson-Sopron Vármegye Közgyűlése elnökének.

A Győri Geotermikus Rendszer az elmúlt évben rekordmennyiségű, több mint 1 millió GJ hőenergiát termelt, melynek két legnagyobb felhasználója Győr városa és az Audi Hungaria Zrt. – jelentették be egy sajtótájékoztatón április 20-án Győrben. Ez az energiamennyiség 25 ezer háztartás teljes, éves ellátására elegendő. Ezzel a városban 45 ezer tonnányi széndioxid kibocsátását spórolták meg.

„Nagyszerű érzés olyan partnerekkel nap mint nap együtt dolgozni, akiknek az üzleti sikerek mellett a környezeti fenntarthatóság és a társadalom önzetlen támogatása ugyanolyan fontos. Győr városa és az Audi Hungaria Zrt. kétségtelenül ilyen partnerek. A szakmai tudás mellett javarészt ennek köszönhetjük, hogy Győrben egy egyedülálló zöld energetikai rekord hőenergia átadást ünnepelhetünk a mai napon” – mondta Gyimóthy Dénes, a PannErgy Nyrt. igazgatótanácsának elnöke.

Gyimóthy Dénes

Gyimóthy Dénes azt is kiemelte: 2010-ben történt a kapcsolatfelvétel az Audival, 2013-ban szerződött a két cég, 2014-ben pedig a Győr-Szollal lépett egyességre a PannErgy – vázolta fel az idáig vezető utat a szakember, rámutatva: 2015-ben kezdődött a hőszolgáltatás a városban, 2022-ben pedig dr. Dézsi Csaba András hathatós segítségével olyan egyezséget kötöttek, mellyel a geotermikus hő a város ellátásában a legfontosabb szerepet kapta. A vezetékrendszer hossza 17 km, másodpercenként pedig 320 liter, 100 fokosnál is forróbb vizet termel a rendszer, mindezt 2430-2580 méteres mélységből hozzák fel – ismertette a paramétereket Gyimóthy Dénes.

Németh Zoltán

„A klímaváltozás hatása nem csak globálisan, hanem regionális szinten is érezhető, – perzselő hőség, villámárvizek, orkán erejű szelek pusztítása – jelentős problémákat okozva a lakosság számára. Az éghajlatban történt változásokból eredő kihívások kezeléséhez és a változásokat előidéző kibocsátások csökkentéséhez összehangolt cselekvés szükséges” – mondta Németh Zoltán, aki azt is kiemelte: a vármegye kitűzött célja, hogy csökkentsék a szén-dioxid-kibocsátást. A megyében 1,7 millió tonna szén-dioxid kerül a levegőbe energiafogyasztásból, ennek az erdők nagyjából a 8 százalékát képesek megkötni. A kibocsátott mennyiséget a megyében 2050-re 35 százalékkal szeretnénk csökkenteni – mutatott rá Németh Zoltán.

„Vállalatunk 2020 óta mérlegében karbonsemlegesen működik és továbbra is azon dolgozunk, hogy folyamatosan csökkentsük tevékenységünk ökológiai lábnyomát. Ezen törekvésünk egyik alappillére a geotermikus energia felhasználása, melynek köszönhetően a 2022-2023-as fűtési szezonban néhány hét kivételével kizárólag geotermikus energiával fűtöttük központi gyáregységeinket” – mondta Alfons Dintner, az Audi Hungaria Zrt. igazgatóságának elnöke.

Alfons Dintner

„Amikor polgármester lettem 2020-ban, akkor nem volt Győrben előtérben a környezetvédelem a város tekintetében. Meghirdettük a Zöld Győr programot, létrehoztuk a Környezetvédelmi Bizottságot, dr. Szálasy László elnök vezetésével intenzív környezetvédelmi programot hirdettünk meg” – kezdte dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere. „Az élet úgy hozta, hogy a Covid-járvány majd az energiaválság miatt az égbe szökött az energiahordozók ára. Ezért is ösztönöztük a távfűtésért is felelős városi cégünket, a Győr-Szolt arra, hogy a lehető legnagyobb arányban használjon fel megújuló energiaforrásokat. Régebben az első helyen a gáz szerepelt a felhasználandó energiahordozók listáján, ezt változtattuk meg, és tettük első helyre a geotermikus energiát” – mutatott rá a polgármester. „Nap mint nap egyre többet teszünk annak érdekében, hogy városunk még élhetőbb legyen. Intenzív fásítási programunk van, védetté tettük a Püspökerdőt, a győrszentiváni tölgyest” – sorolta a polgármester a városi lépéseket a környezetvédelemért.

dr. Dézsi Csaba András

A beszédek után Gyimóthy Dénes emlékplaketteket adott át dr. Dézsi Csaba Andrásnak, Németh Zoltánnak, és Alfons Dintnernek.

Galéria: O. Jakócs Péter

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid