Régészeti tematikával jubilál az Építő Játszótér

Venesz Klaudia
2024.06.22. 17:03

A Generációk Művelődési Háza a győri önkormányzat támogatásával rendezi meg a tizedik születésnapját ünneplő építőtábort. A program rendkívül népszerű nemcsak a gyerekek, hanem az önkéntesek körében is – akad köztük olyan, aki egykori táborozóból felnőttként csapatvezetői posztra jelentkezett.

Az egyhetes turnusokra osztott csoportok egy adott téma köré építik fel raklapvárosukat. Mátyás király, a mesék az indiános fantáziavilág után 2024-ben a „Merre-erre? Raklapos Régészek táborát fogják megvalósítani – avatott be a részletekbe Fazekas Antónia, az intézmény igazgatóhelyettese. Egy múzeum falait építik meg a gyerekek az őskor, ókor és újkor jellemzőihez igazodva, amihez az instrukciókat titkos üzenetek formájában fogják megkapni.

A feladatok között szerepel majd egy őskori konyha felépítése is: itt a gyerekek fantáziájára bízzák a megvalósítást úgy, hogy ők beleélik magukat az akkori kamaszok életébe és a berendezési tárgyakat, viseleteket a képzeletük alapján állítják össze. A könnyedebb köntösbe bújtatott történelmi eseményekbe belecsempészik a humort, de az edukációs cél is megmarad. A fantáziadús ötletekkel héttől tizenhárom éves korig bárkit le tudnak kötni – mondta el Antónia.

A szervezők 800 raklappal készülnek, ezekből építi fel a 12 csoport a saját múzeumi standját. A görög mitológia világától a némafilmen át Van Gogh és Frida Kahlo is felbukkan a feladatsorokban. A turnuszáró pénteki napokon a szülőknek is bemutatják az elkészült műveket és időkapszulát tesznek félre a jövő építőtáborosainak.

Az Építő Játszótér egy óriási közösségi összefogás eredménye: hetente legalább negyven fiatal önkéntes dolgozik és segít a gyerekeknek megvalósítani a legmerészebb ötleteket. Az első turnus július elsején indul és három hét alatt hetente százhúsz gyermek felhőtlen szórakozását biztosítja.

Televíziós szerkesztő: Kárpát Zsolt