Radnóti Ákos: szerencsére vannak értelmes viták

Fotó: Marcali Gábor
Hajba Ferenc
2022.05.13. 19:17

Éppen két éve irányítja a győri önkormányzat Fidesz–KDNP frakcióját Radnóti Ákos, a város alpolgármestere. A frakciótagok munkájukkal, eredményeikkel maguk is hozzájárultak ahhoz, hogy a választásokon kétharmados többséggel nyert a Fidesz, mondta el a frakcióvezető. A frakció elmúlt kétéves tevékenységéről kérdeztük Radnóti Ákost.

Könnyű összehangolni az alpolgármesteri és a frakcióvezetői munkát?

A közgyűlésben nagy többségben vannak a Fidesz-KDNP képviselői, ők a frakció tagjaiként is ugyanazért a célért dolgoznak, mint az önkormányzati testületekben, bizottságokban. Szerencsére vannak értelmes viták, nemcsak bólogatnak a megválasztott képviselők. Ez érthető, hiszen a közgyűlésben is mindenki elsősorban a saját körzetében élő emberek képviseletét szorgalmazza, az ő érdekeiket képviseli. Ugyanakkor van egy egyetemleges felelősségünk a város egészének fejlesztésében, vannak Győr teljes népességét érintő feladatok, amelyeket valamennyiünknek támogatnunk kell. Ezt a frakciótagok igen nagy többsége belátja, és ennek megfelelően is cselekszik.

Ön tizenkét éve önkormányzati képviselő, háromszor választotta meg a lakosság ebbe a pozícióba, nyolc esztendeje alpolgármester, van hát rálátása a folyamatokra, az emberek egy része azonban ciklusonként cserélődik. Kivel könnyebb szót érteni, és együtt dolgozni: a rutinosabb, régebbi képviselőkkel, vagy az újakkal?

Tizenöten vagyunk, köztük olyan tapasztalt politikusok, mint a sok képviselői választást is megnyert dr. Dézsi Csaba András polgármester úr, aki nagy tapasztalattal, ismertséggel rendelkezik, népszerű, és mindig vannak eredeti ötletei, megalapozott, átfogó víziói a jövőről. Régóta a Fidesz-csapat tagja különböző funkcióban Szeles Szabolcs alpolgármester úr is, ő főleg a pénzügyi, gazdasági területen szerzett tudásával, felelősségérzetével és az elkötelezett értékrendjével gyarapítja a frakció értékeit. De megemlíthetem a Marcalvárosban tanárként és képviselőként is igen népszerű, rokonszenves Kovács Tamást, aki ugyancsak rengeteget dolgozik a közért, és igen elégedett vagyok a munkájával. A közgyűlésbe újonnan bekerülő képviselők közül fontos és lelkiismeretes munkát végez dr. Szálasy László, aki kórházi orvos, sportorvos, van tehát elfoglaltsága, de minden szabadidejét a városnak szenteli, nem véletlenül kértem fel őt frakcióvezető-helyettesnek is. Ő lett a környezetvédelmi bizottság elnöke, rengeteg új ötlettel áll elő, amit a vezetésével meg is valósítunk.

Mennyiben más a frakció munkája most, mint az előző ciklusban?

Hatékonyabb munkát kértem a korábbinál, hiszen az élet, és a választók igénye is folyamatosan változik. Fegyelmezett munkát várok, s azt, hogy az újabb képviselők is felvegyék a tempót, illeszkedjenek be a közösségbe. Folyamatos kapcsolatot tartsunk a választókkal, a személyes találkozásokon kívül a visszajelzésekre, illetve az igények megismerésére használjuk a közösségi médiát. Én úgy érzékelem, hogy a két év alatt a frakció nagyon nagy többsége rengeteget dolgozik, s nem a saját, hanem a közösség érdekében.

Az ön alpolgármesteri munkája is rengeteg új feladattal egészült ki. Felsorolás helyett csak néhányat említek: a városüzemeltetés, a civil kapcsolatok, az ifjúsági feladatok felügyelete mellett önhöz kerültek a nemzetközi ügyek, ami főleg a testvérvárosokat jelenti, és a sportért, valamint a környezetvédelemért is ön a felelős. Hogy bírja?

Bírom, mert egységes a városvezetés. valamennyi fontos kérdést megbeszélünk, a polgármester is mindig kikéri véleményünket. Gyakran éjszakába nyúló eszmecserék ezek. Örülök annak, hogy a városvezetésbe bekerült dr. Pergel Elza, aki nemcsak jogászi tudásával, de látásmódjával is rengeteget segít a kihívások megválaszolásában. Mindegyikünk más karakter, más személyiség, de jól kiegészítjük egymást. Nem véletlenül dicsértem meg alpolgármester kollégáimat is a legutóbbi közgyűlésen, hiszen jó látni azt, hogy ők is besegítettek olyan munkába, ami az én feladatköröm és ez kölcsönös is.

Frakcióvezetőként mit gondol, lehet-e előnye, haszna Győrnek abból, hogy a Fidesz nagy arányban nyert a választásokon a város minden körzetében?

Ez fontos elismerést jelenthet a frakciónak, hiszen polgármester úr vezetésével mindent megtettünk azért, hogy a két győri képviselőjelölt ismét bekerüljön a parlamentbe. Gratulálunk nekik, számítunk rájuk, és bízunk benne, hogy sok segítséget kap tőlük a város céljai megvalósításához.

Kapcsolódó témák: #Fidesz | #Győr | #Radnóti Ákos |