Hirdetés
Szent László ünnepe, Múzeumok Éjszakája, levendulaszüret

Programok élőben és online

Fotó: Régi Győr
Földvári Gabriella
2020.06.26. 11:39

A győri önkormányzat és a Győri Egyházmegye Szent László-napi ünnepi megemlékezést tart szombaton díszközgyűléssel, koszorúzással, szentmisével és körmenettel.

Hirdetés

A lovagkirályra a városházán 16 órakor kezdődő díszközgyűlésen dr. Dézsi Csaba András emlékezik ünnepi beszéddel és díjátadással. 17.30-kor koszorúzással folytatódik az eseménysorozat Szent László király szobránál a Káptalandombon. Az ünnepi szabadtéri szentmise 18 órakor kezdődik a Székesegyház előtt Marton Zsolt váci megyéspüspök főcelebrálásával, ezt követően indul a Káptalandombról a hagyományos fogadalmi körmenet a Szent László-hermával. A fogadalmi körmenetet Veres András megyéspüspök vezeti. A körmenet tervezett útvonala: Káptalandomb – Bécsi kapu tér – Király utca – Dr. Kovács Pál utca – Jedlik Ányos utca – Gutenberg tér – Káptalandomb.

Győriként érdemes tudni, hogy a Szent László-hermát 1606-ban Napragi Demeter püspök hozta magával Erdélyből, az ereklye tisztelete pedig az 1763-as földrengés után terjedt el Győrben. A hívek ugyanis Szent Lászlóhoz imádkoztak, hogy mentse meg a földrengéstől a települést. Így is lett, nem érte súlyosabb kár a várost. Ezért Zichy Ferenc püspök „örök időkre” elrendelte, hogy minden évben körmenetben hordozzák körül az ereklyét.

Hirdetés
Szent László-herma, Fotó: Marcali Gábor

Eredetileg papnövendékek vitték a hermát, a kommün idején azonban a győri polgárok vállalták, hogy vállukon viszik és azóta ez hagyománnyá vált, kivéve az 1950–1989 közötti időszakot, akkor ugyanis nem volt városi körmenet. A rendszerváltás óta ismét ünnepélyes keretek között kísérik a győriek a Szent László-hermát a város utcáin. A herma egy díszes ereklyetartó, melyben a nagyváradi sírból kiemelt koponyacsont található, ezüstborításban. A herma a király arcmása, a középkori erdélyi-magyar ötvösművészet remeke.

A járvány miatt nem rendezik meg a hagyományos Szent László Napokat, a programok helyett a Győri Művészeti és Fesztiválközpont egy teljesen új megközelítésből mutatja be a lovagkirály korát az interneten keresztül.

Szombaton és vasárnap előadásokkal, hagyományőrzők bemutatkozásával, zenei bejátszásokkal és kézműves foglalkozásokkal várják az online térben a látogatókat. Ekkor hirdetik ki a rajzpályázat legjobbjait, valamint a Lovagképző Kvízjáték nyerteseit, amelyek szintén a Facebookon zajlottak. Érdemes tehát követni a szervezők Facebook-oldalát, ahol sok meglepetéssel készülnek a hétvégén.

Szintén virtuálisan rendezik meg szombaton este a Múzeumok Éjszakáját. A Rómer Flóris Művészeti és Történelmi Múzeum Facebook-oldalán többek mellett nyomozójátékkal, kreatív tartalommal is várja az érdeklődőket.

Személyesen ellátogathatunk viszont a Lélek-kapuk című kiállításra, amely Borbély Károly festőművész és fia, Borbély Máté üvegművész közös tárlata a Triangulum Galériában (Gutenberg tér 2.). A tárlat szeptember 20-ig, csütörtökön, pénteken, szombaton és vasárnap 10–18 óráig ingyenesen tekinthető meg. A Püspökvár-Toronykilátóba pénteken 10–20 óráig, vasárnap 10 és 18 óra között várják azokat, akik vállalják a több mint kétszáz lépcső megmászását a páratlan panorámáért. Június 27-én a kilátó 10 és 24 óra között lesz nyitva, de a szabadtéri ünnepi szentmise alatt 17.30-tól 20 óráig nem látogatható.

Levendulaszüret Pannonhalmán

Pannonhalmán Szedd magad! levendulaszüreten vehetünk részt vasárnap, valamint július 2. és 5. között, hétköznap 13-tól 18 óráig, hétvégén 10 és 18 óra között.

A Gyógynövénykertben gasztronómiai élmények is várnak, az apátság teaháza, a pincészete, a cukrászata és a FoodTruckja is helyet kap. Különleges hangulatú szerzetesi előadásokkal is várják az érdeklődőket. Ha már Pannonhalmán járunk, érdemes betérni az újranyitott Vendég+látás című fotókiállításra a Főmonostori kiállítótérbe. Zellei Boglárka, Németh Sz. Péter, Szombat Éva és Stiller Ákos képeit péntektől vasárnapig 9 és 18 óra között láthatjuk november 11-ig.

100 esztendeje született városunk köztiszteletben álló néprajztudósa, Dr. Barsi Ernő. Tisztelői ünnepi megemlékezést tartanak június 28-án (vasárnap) 16 órakor  Győrszabadhegyi Új Köztemetőben (Győr, Szabadi u.). A megemlékezésen Győr környéki népzenei együttesek lépnek fel.

Kapcsolódó témák: #online program |
likeold
a fb oldalunkat