Programkavalkád a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban

Pécskai István Fotó: Ács Tamás
2023.04.19. 14:05

Színvonalas programokban bővelkedik a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum idei kínálata. Minderről Székely Zoltán igazgató beszélt a Győr+ Médiának.

A munkatervünk összeállt. Kiállítást rendezünk Győr töröktől való visszafoglalásának 425. évfordulója alkalmából, amely megidézi a várost, az 1594-es és az 1598-as ostromot. Emellett számtalan képzőművészeti kiállításra is sor kerül. Városunkban több olyan jeles képzőművész, festő, szobrász és fotós él, akiknek idén különböző évfordulóik lesznek. A múzeumban lehetőséget kapnak arra, hogy bemutassák alkotásaikat. A nyári szokásos, immáron több évtizedes múltra visszatekintő Győri Művésztelepet is megrendezzük. Ennek az anyagából majd szintén nyílik kiállítás, mint ahogy a Győr Vármegyei Tárlatra is sor kerül. Erre a Győrben és a környéken élő, vagy innen elszármazott alkotók adhatják be a műveiket. Ezeken túlmenően a következő hónapokban is lesznek különleges kiállításainak. Az egyik a mágia témakörét járja körül elsősorban a néprajzi oldalról. Az ősszel szervezünk majd kiállítást egy másik jeles évforduló, Madách Imre kétszáz évvel ezelőtti születése apropóján. A tárlatok mellett foglalkozásokkal és előadásokkal, illetve nyári táborral is várjuk az érdeklődőket. Lesznek olyan kiemelt rendezvényeink, mint a Múzeumok Éjszakája, amely egy összkulturális esemény, hiszen a kiállításokon és a tárlatvezetéseken túl fegyverbemutatóval, koncertekkel, táncházzal várunk majd mindenkit” – mondta Székely Zoltán, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója.

A szakember elmondta, Cowboyok és indiánok, a legendás vadnyugat című kiállítás nyílt szombaton délután az Esterházy-palotában. A tárlat szeptember 3-ig látogatható, keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között.

A regényes vadnyugatra kalauzol el bennünket a kiállítás. Azt az időszakot idézi meg, amelyet a westernfilmekből és a képregényekből jól ismerhetünk. Történelmi tényeket mutatunk be, kik is voltak a cowboyok és az indiánok. Milyen viseletük és felszerelésük volt, milyen karriert futottak be. Az észak-amerikai indián kultúrát is hasonlóan mutatjuk be. Megidézzük a hollywoodi westernfilmeket is, amelyeknek az egyik legnagyobb sztárja Tom Selleck. A kiállításon látható például az általa használt kalap is. A tárlaton fellelhető tárgyak nagy része az egyesült államokbeli Oklahomából, az egyik legnagyobb vadnyugati múzeumból származik. De kölcsönöztünk kellékeket filmstúdióktól is. Például a spagettiwesternfilmek két legnagyobb sztárja, Bud Spencer és Terence Hill ruhadarabjai is láthatók a kiállításon” – mesélte Székely Zoltán.

Kétszáz évvel ezelőtt született legendás költőnk, Petőfi Sándor. Ennek apropóján kerül sor a Petőfi és kortársai Győrben című kiállításra.

Nekünk győrieknek azért különösen fontos ez az esemény, mert a győri Hazánk című folyóirat, amely az egyik első magyar nyelvű vidéki lap volt, több számában is közölt Petőfi-verseket, illetve Szendrey Júlia írásait is. A győri cenzorok megengedőbbek voltak, így Petőfinek több olyan költeménye is van, amely először a városunkban jelent meg” – fűzte hozzá Székely Zoltán.