Cowboyokkal és indiánokkal népesült be az Esterházy-palota 

Kárpát Zsolt Fotó: Ács Tamás
2023.04.15. 18:52

Cowboyok és indiánok, a legendás vadnyugat címmel nagyszabású kiállítás nyílt szombaton délután az Esterházy-palotában. A tárlat amellett, hogy bemutatja a romantikus vadnyugatot, megismerteti az eredeti Észak-amerikai korszakot.

A Belvárosi Betyárok egy spagetti western film zenéjével tették hangulatossá és eredetivé a kiállítás megnyitóját. „Ez a kiállítás első pillantásra talán meglepő, hiszen a cowboyos, indiános filmek a populáris kultúrához tartoznak, ám az elmúlt évtizedekben a társadalomtudományokban jelentős változások zajlottak. Ezek egyik fő csapásiránya, hogy a mindennapi életünk is bekerült a kutatási témák közé, és a klasszikus művészettörténet nyitott a vizuális kultúra felé. Természetesen ez a változás a múzeumokat is érinti” – mondta a megnyitón Székely Zoltán, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója.

„Ez egy vándorkiállítás amely a szegedi Móra Ferenc Múzeum után most Győrbe érkezett. A felvonultatott anyag egy része magángyűjtőktől, Amerikából és Olaszországból származik. A kiállítás jelentős anyagi áldozatot kívánt a múzeumtól, amit a győri önkormányzat biztosított” – tette hozzá Székely Zoltán, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója.

„Az indiánoknak és cowboyoknak talán a filmek miatt van egy óriási romantikája. Egy picit megmutatja a jó és a rossz harcát tanulságos, izgalmas történeteken keresztül. Ebben élünk egyébként ma is, csak nem tudjuk eldönteni, hogy ki a jó és ki a rossz. Sajnos azt is tapasztaltam, hogy a mostani fiatalok és ezt az unokáimon látom, nem tudnak mit kezdeni például egy indián fejdísszel, mert nem tudják mi az. Ezért jó, hogy ez a kiállítás bemutatja és megismerteti velük ezt a korszakot„ – emelte ki dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere.  

A kiállítótérben Winnetou, Old Shatterhand, Bőrharisnya, a legendás vadnyugat elevenedik meg. De a cowboyok és indiánok mellett a látogatók megismerhetik a magyarországi betyárok életét, így Sobri Jóskáét is. 

A  tárlat egyik legfontosabb darabja a győri múzeum helytörténeti gyűjteményében őrzött Henry-karabély, amelyet az etnológus, természettudós Xantus Jánosnak tulajdonítanak.

A kiállítás szeptember 3-ig látogatható, keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között az Esterházy-palotában.

Galéria: Ács Tamás

Kapcsolódó témák: #galéria | #kiállítás | #western |