Hirdetés
30 éves a Vaskakas Bábszínház

Pro Urbe díjat kapott Kocsis Rozi

Fotó: Vig Norbert
HAK/KZS
2021.10.02. 19:08

A Vaskakas Bábszínház 30. születésnapját ünnepli október első hétvégéjén, ahol egy különleges premiert is láthattak a vendégek. A Vaskakas egy üde és minőségi színfoltja Győrnek. Megérdemlik a tapsot, ahogy Kocsis Rozi igazgatónő is megérdemelte a Pro Urbe díjat, amelyet dr. Dézsi Csaba András polgármester a mai eseményen adott át neki és természetesen az egész társulatot méltatta.

Hirdetés

A Vaskakas Bábszínház ünneplőbe öltözött erre a hétvégére, a környéket is feldíszítették, hiszen 30. születésnapot ünnepelni nagy dolog, s persze megható is egyben. A Vaskakas országosan és határunkon túl is elismert társulat, számos színvonalas előadást és programot hívtak létre az évtizedek alatt. Az ünnepségre és az előadásra meghívást kaptak a társulat alapító színészei, rendezői, koreográfusai, és mindazok a támogatók, akik az elmúlt sikeres három évtizedhez hozzájárultak.

Köztudott, hogy a Vaskakas társulatának Kocsis Rozi nem csupán az igazgatója, hanem a szíve-lelke is, aki sok-sok kicsinek és azóta már nagynak megmutatta: az álmokért érdemes tenni, mert bizony szorgalommal, alázattal és megfelelő szervezéssel valóra is válhatnak.

Hirdetés

Az igazgatónőt elsőként Virág-Adorján Andrea polgármesteri főbiztos méltatta, s szavaiból kiderült: Rozi ízig-vérig győri, igazi lokálpatrióta. Győrben töltötte a gyermek és ifjúsági éveit, majd a bábszínész mesterséget a pécsi egyetemen sajátította el, hogy rövid pécsi művészélet után visszatérjen szülővárosába. A BMC Rádió műsorvezetőjeként, majd a Kisalföld külsős munkatársaként gazdag ismeretségi körre tett szert, és végül bábszínésznek szerződött a Győri Városi Bábszínházhoz. Vezetői karrierje 1997-ben kezdődött, amikor a közgyűlés megbízta az akkor már Vaskakas Bábszínház névre hallgató társulat vezetésével.

Kocsis Rozi 25 éve áll a – közben az ország legjobb társulatai közé emelkedett – Vaskakas élén. A színház sikerét a számos nemzetközi és hazai díj mellett igazolja az is, hogy nem csak a hazai színházi szakma legnívósabb alkotói dolgoztak és dolgoznak a győri bábszínházban, de nemzetközi mesterek is, Bulgáriából és Lengyelországból is ”– mondta Virág-Adorján Andrea, majd azzal folytatta, hogy Kocsis Rozi mindig nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy munkatársainak megadja a tanulás és a képzések lehetőségét. Sőt, ő maga is már igazgatóként végezte el a Színház- és Filmművészeti Egyetem színházelméleti szakát. A továbbiakban sem hanyagolta el a tanulást, ugyanis megszerezte a színész II, és színész I minősítést. Vezetése alatt a színház nem csak művészetileg, hanem infrastrukturálisan is fejlődött. 2015-ben költöztek a jelenlegi otthonukba, amely a vidéki bábszínházak között az legjobban felszerelt, legkorszerűbb teátrum.

Kocsis Rozi alkotó ember, ír, dramatizál, játszik és rendez. Életművének része a 2008-ben megálmodott és életre hívott Győrkőc Fesztivál, amely az európai kontinens legnagyobb összművészeti családi rendezvénye. Számos hazai elismerés megérdemelt birtokosa.

Harminc éves bábművészi, negyedszázados igazgatói, másfél évtizedes fesztivál-vezetői munkájáért jutalmazza Kocsis Rozit Pru Urbe díjjal Győr Megyei Jogú Város közgyűlése!” – zárta a polgármesteri főbiztos, a bejelentést pedig hangos ováció fogadta, amely mutatja Kocsis Rozi népszerűségét és elismertségét.

A díjat dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere adta át az igazgatónak, majd a következővel folytatta:

„Az elmúlt 30 évben a Vaskakas munkáját 941 alkotó segítette, tizenkétszer szervezték meg Európa legnagyobb családi rendezvényét, összesen 600 ezer látogatóval. Ezért is köszönettel tartozunk, csakúgy, mint a felnőtteknek szóló előadásokért és más kulturális vállalkozásokért is. A város nevében szeretettel gratulálunk, újabb nemzetközi és hazai sikereket, egészségben eltöltött évtizedeket kívánok! – hangsúlyozta a polgármester, majd emléklapot és ajándékot adott át a társulat tiszteletére, amelyen indoklásként az alábbi szerepel: „Győr város kulturális életét gazdagító kiemelkedő teljesítményének elismeréseként, fennállásának 30 éves évfordulója alkalmából.” Végezetül a polgármester arról is beszélt, hogy nagyszerű látni, hogy a Vaskakas Bábszínház munkatársait a profizmus mellett leginkább az önzetlen szeretet, a rengeteg humor és a sok-sok ötlet jellemzi. Köszönet jár nekik azért, hogy előadásaikon már több generáció is felnőhetett.

Kocsis Rozi természetesen a meghatottság és a köszönet hangján szólt a vendégekhez, s megpróbálta összefoglalni az eseményekben, élményekben és sikerekben bővelkedő elmúlt 30 évet. Nem volt könnyű feladat, hiszen ezalatt az időszak alatt sok ezer előadással színesítették Győr kulturális életet, és tettek eleget a különféle felkéréseknek.

A születésnap egyben premier is volt, ugyanis következő mozzanatként a Vaskakas legendája című darabot mutatták be a meghívottaknak. Az előadás Győr várossá válásának 750., illetve a Vaskakas Bábszínház fennállásának 30. születésnapja alkalmából készült, Markó Róbert rendezésében, Árvai György Jászai Mari-díjas látványtervező monumentális díszletében, Szűcs Edit korhű és kortárs elemeket ötvöző jelmezeivel, valamint a Fitos Dezső társulat, illetve Ferenczi György és az Első Pesti Rackák élő közreműködésével.

Galéria: Vig Norbert

likeold
a fb oldalunkat