Hirdetés
Reggeli vizit

Pörgős nyarat tervez a város

Fotó: Marcali Gábor
Győr+
2021.05.27. 07:29

Május utolsó csütörtökjén is Reggeli vizitet tartott a Győr+ Rádióban dr. Dézsi Csaba András polgármester.

Hirdetés

A mostani vizit a Sweet zenéjével indult, amely szintén egy olyan zenekar, amely közel áll a dr. Dézsi Csaba András ízléséhez. A Sweet a 70-80-as évek meghatározója volt a rockzenének, kellemes dallamos, vokális hangzással megszólaló, kortalan zenét játszik.

A koronavírus járvány lecsengésével kapcsolatban kérdezték a műsorvezetők a polgármestert, különösen a kulturális életre kitérve.

Hirdetés

Tervezzük, hogy pörgős lesz a nyár, Rákász Gergely indította a koncertszezont a Bencés templomban. Jön majd a Szent László napok, és Szabó Balázs Bandája is fellép a Széchenyi téren. Úgy gondolom, ez utóbbi lelkileg is komoly töltést ad majd a hallgatóságnak. Beindul tehát az élet: jön a táncfesztivál, majd Barock Zenebona és nyár végén a Tankcsapda is érkezik egy fantasztikus koncerttel, de hogy hol és milyen formában lépnek fel, arról egyelőre többet nem árulok el…– beszélt sejtelmesen a polgármester.

Többször megírtuk már, hogy keddtől fizetős a parkolás, amiről dr. Dézsi Csaba András azt mondta: „Elég hihetetlen, de sokan örültek annak, hogy ismét fizetni kell a parkolásért. Fontos, hogy kedvezményes lakossági bérletet csak az kaphat majd az I. és II. övezetben akinek állandó lakcíme van, és az időkorlátos parkolást is bevezettük, hasonlóan Bécs belvárosához. Kérésre azonban már most hosszabbítottuk a várakozás lehetőségét.”

A korábban érvényes szabályozáshoz képest fontos változás, hogy az I. és II. övezetben csak az jogosult lakossági parkolási bérlet vásárlására, akinek a lakcímet igazoló hatósági igazolványán a lakhelye állandó lakóhelyként van bejegyezve. Tartózkodási hely nem jogosít a bérlet igénylésére. A III. övezetben a lakcímet igazoló hatósági igazolványán állandó lakóhellyel bejegyzett és tartózkodási hellyel bejegyzett kérelmező egyaránt jogosult lakossági parkolási bérlet vásárlására. – írja a Győr-Szol a hivatalos Facebook oldalán.

Dr. Dézsi Csaba András azt is kiemelte, hogy a parkolóházakban és a mélygarázsokban időkorlát nélkül lehet parkolni, illetve hozzátette: nem érti, a győriek miért idegenkednek kissé a parkolóházaktól, hiszen roppant praktikus. Hely szinte mindig van, a szabályok logikusak, az ár kedvező, és ráadásul a kocsi is tető alatt áll.

Elhangzott, hogy a koronavírus elleni harcban résztvevőknek „Köszönet-díjat” alapított a város, amellyel szeretnék kifejezni a hálát és a megbecsülést, amit persze nem lehet elégszer hangsúlyozni. „Városvezetőként is köszönetet kell mondanom azoknak, akik a frontvonalban harcoltak a koronavírussal, nem csak a magam, hanem a lakosok nevében is. Több száz emberről van szó, én pedig egyenként megköszönöm azoknak, akik tényleg az első vonalban küzdöttek, több mint egy éven keresztül.”

A szúnyoggyérítés is szóba került, amelyet már időben elkezdtek a szakemberek. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy az EU betiltotta a vegyszeres szúnyogirtást, és csak biológiai szerrel lehet harcolni a vérszívók ellen. A polgármester türelmet kért a győriektől, hiszen a rengeteg eső miatt a fű sokkal gyorsabban nőtt ezen a tavaszon, így a nyírása is nehezebbé és időigényesebbé vált. A szakemberek folyamatosan dolgoznak.

Hallgatói kérdés érkezett a régi győri kempinggel kapcsolatban. A polgármester utalt rá, hogy elődje is próbált már megoldást találni a területre, s ők is felvették a kapcsolatot a tulajdonossal, akivel azonban a tárgyalások megszakadtak. Egyelőre sajnos megoldás nincs, de a cél az, hogy felújítsák a területet. Andréka György egy nagyon fantasztikus tervet álmodott meg, amely tulajdonképpen az állatkerthez kapcsolná a területet, állami támogatást is igényeltünk rá. Bízom benne, hogy sikerül megvalósítani. Ez egy 9.5 milliárdos beruházás lenne.”

Rengeteg virágot osztottak ki a héten a győrieknek, ami megmutatta: a lakosoknak igénye van arra, hogy szebbé tegyék a környezetet. Jól mutatja ez, hogy a győriek vevők arra, ha megszólítják őket és élnek a felkínált lehetőséggel. Most már nem annyi virágot osztanak ki amennyi van, hanem amennyire igénye van a lakosoknak.

A Győr keresztről is szó esett, amely a Városháza előtt kapott helyett, s Lebó Ferenc munkáját dicséri majd.

Útfelújításokról is beszélgettek a stúdióban, amelyben szintén jól halad Győr. Ma éppen a Zöld utca és a Tatai úti körforgalom megújulása kezdődött el. Nagyon fontos, hogy a forgalom végig haladni fog, de nyilván türelmet mindenkitől kérnek.

A Polgármesteri vizit a terepen egyre népszerűbb a lakosság körében is, várják a polgármester és a képviselők érkezését. Dr. Dézsi Csaba András elmondta, hogy nagyon hasznosak ezek a látogatások, hiszen a problémákat így lehet feltérképezni. Számos megoldás már mostanra is megszületett, s folyamatosan haladnak a munkálatok. Szó esett új marcalvárosi zebráról, s arról is, hogy hamarosan Szigetbe is ellátogatnak, erre egyébként hallgatói igény is érkezett.

Televíziós szerkesztő: Németh Boglárka

likeold
a fb oldalunkat