Politikamentesen demonstráltak az oktatásért a Széchenyi téren

Mireider Máté Fotó: MekliZ Fotó/Komlós Ádám
2022.11.17. 19:46

Jó hangulatú beszédek és aktív, lelkes demonstrálók jellemezték az eseményt, melyet a Szakmai Demonstráció (a Révai Miklós Gimnázium tanárainak szervezete) és a "Szívügyünk a köznevelés" Facebook-csoport szervezett.

Hirdetés

„Úgy láttuk, hogy ha így elaprózódnak ezek a demonstrációk, gyűlések, akkor mindegyik megmozgat valamennyi embert, de nem annyira látványos, nem annyira figyelemfelkeltő. Mindkét csoport egyetért abban, hogy össze kell tartani, és együtt kell rámutatni a problémákra” – részletezte a Győr+ Média kérdésére a szervezők nevében Forró Zsuzsa.

„Sajnos a tárgyalások nem a civil szervezetekkel folynak jórészt, ami azért sajnálatos, mert a szakszervezetek a pedagógusok érdekeit képviselik ugyan, ezzel be is szűkül a követelések köre” – mutatott rá Forró Zsuzsa.

A tüntetést 17 órai kezdéssel hirdették meg a Széchenyi térre a szervezők, ahol nagyjából 150-200 ember gyűlt össze, és jónéhányan távolabbról figyelték az eseményeket. Az esemény különlegessége, hogy országszerte több vidéki városban egyszerre, ugyanezzel az időponttal több tüntetés is zajlott. A szervezők elmondták: nem mindegyik városban szervezték pedagógus-oldalról a kiállást, így elmondható, hogy sokrétű az összefogás.

Több beszéd is elhangzott az oktatás megreformálását követelve, ironikus hangvétellel átköltött József Attila-verset is hallhattak a résztvevők, és többször felcsendült az utóbbi hetek demonstrációinak himnusza, a Mi vagyunk a Grund is, amelyet közösen énekeltek a téren lévők.

Mind a szervezők, mind a résztvevők, akikkel beszéltünk a helyszínen kiemelték: politika- és pártmentes tüntetésről van szó, és az oktatás jövője a szempont. „Az egész társadalom közös feladata az oktatás problémáinak megoldása” – összegezte egy, a neve elhallgatását kérő demonstráló.

Galéria: MekliZ Fotó/Komlós Ádám

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #Oktatás | #széchenyi tér | #tüntetés |