Hirdetés
Közlekedés

Pirossal festették fel a záróvonalak környékét

Fotó: Marcali Gábor
Győr+
2021.05.12. 15:20

Fehér-piros-fehér színnel festették fel az Árkádnál lévő körgeometriás csomópontban a záróvonal egy-egy szakaszát. Az akcióval valószínűleg a szabálytalan sávváltásokat szeretnék megelőzni.

Hirdetés

A csomópontban a szabályos közlekedés sokaknak gondot okoz. Gyakoriak a sávváltás közbeni szabálytalanságok, s az ebből bekövetkező koccanások. Feltételezésünk szerint ezeket akarja megelőzni a Magyar Közút az új felfestéssel.

Kérdéseinkkel felkerestük az illetékes Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t, amint válaszolnak, frissítjük hírünket! És már be is futott a Magyar Közút válasza!

Hirdetés

Pécsi Norbert Sándor kommunikációs osztályvezető egyebek között emlékeztetett rá: a csomópont típus lényege, hogy a sávváltások a csomópont előtt történjenek meg, a körpályán ne legyenek ilyen jellegű mozgások. Ha ezt minden közlekedő betartja, jármű-jármű konfliktus nem alakulhatna ki a körpályán. Az átépítés előtti állapothoz képest a balesetek súlyosságát tekintve lényegesen kedvezőbb a jelenlegi kialakítás, azonban a csomópont baleseti gócnak számít, a szabálytalan sávváltások miatt sok esetben anyagi káros vagy könnyebb sérüléses baleset történik.

Az osztályvezető a mostani munkálatokkal kapcsolatban arról adott tájékoztatást, hogy az új felfestéseket május 10-én és 11-én éjszaka végezték el kollégáik, hogy a forgalmat ne akadályozzák.

A kísérleti jelleggel alkalmazott forgalomtechnikai jelzésekkel a szabálytalan sávváltásokból adódó baleseteket szeretnénk megelőzni, hangsúlyos burkolati jellel jelölve, hogy melyik sávban kell maradni a közlekedőnek. Munkatársaik a felfestésen túl további KRESZ jelzéseket is helyeznek ki még a csomópontban a közlekedésbiztonság további növelése érdekében.

Pécsi Norbert Sándor megemlített továbbá, hogy az érintett csomópont kör geometriájú, több sávos, jelzőlámpával szabályozott helyszín, egyike az ország első ilyen típusú csomópontjának. Ez a csomópont típus egyre elterjedtebb az országban, azonban sokan vannak, akik nem megfelelő módon használják azt, az egyértelmű forgalomtechnikai jelzések ellenére.

Fotógaléria: Marcali Gábor

Televíziós szerkesztő: Kárpát Zsolt

Kapcsolódó témák: #közlekedés | #Magyar Közút |
likeold
a fb oldalunkat