Petőfi Győrben programsorozat: 200 éve született a költő

Németh Boglárka O. Jakócs Péter
2023.02.09. 13:35

200 éve született Petőfi Sándor, nemzetünk egyik legnagyobb költője. A forradalmár előtt városunk is tiszteleg, így 2023-ban Petőfi Győrben néven programsorozat indul. A három állomásos eseménysorozat főszervezője a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér, a programokat pedig városunk is támogatja. Márciusban tudományos konferenciát tartanak majd a Városháza dísztermében, májusban egy nagyszabású vers-és prózamondó versennyel készülnek, szeptemberben pedig Zengő Petőfi néven egy énekeltvers fesztivált rendeznek a költő tiszteletére.

A programokról csütörtökön tartottak sajtótájékoztatót a könyvtár kiállítótermében.

A város nevében dr. Pergel Elza, alpolgármester osztotta meg gondolatait. A városvezető megtiszteltetésnek nevezte, hogy ő méltathatta a költőt, akit általános iskolás kora óta nagyon tisztel és akinek verseskötetét felsőtagozatosként le sem tudta tenni.

„Engem elvarázsolt és remélem, hogy nagyon sok diák és felnőtt van így, hogy Petőfi elvarázsolja. Azért varázsolt el, mert érdekes módon minden szavát értettem. Értettem a rímeket, a gondolat fűzéreket és a nagy és felemelő gondolatokat a forradalmi versekben is – pedig azok azért nem könnyűek. Petőfit szerettem és megszólított. Nyugodtan mondhatjuk azt, hogy a legnagyobb költőink egyike.”- fejtette ki dr. Pergel Elza. 

Az alpolgármester azt is kiemelte, hogy nagyszerű lehetőség Győrnek, hogy egy Kárpát-medence nagyságú vers-és prózamondó verseny otthona lehet majd májusban. 

Dr. Horváth Sándor Domonkos

A Nemzeti Kulturális Alap 30 millió Forinttal támogatja a Petőfi Győrben programsorozatot, melyet nagy örömmel szervezett meg a könyvtár. “Ehhez két alap kellett, az egyik a szakmai magabiztosság és nyugalom, amelyet a városvezetés odafigyelése és gondoskodása – itt kiemelném alpolgármester asszony gondoskodását – lehetővé tett nekünk, hogy érezzük magunk mögöttünk a fenntartó jóakaratát a nehéz időkben is, a másik pedig a történelmi elköteleződés. “– hangsúlyozta dr. Horváth Sándor Domonkos, a könyvtár direktora,

aki a sajtótájékoztatón bemutatta a különleges eseménysorozat kapcsán kiadott Hazánk című napilap másolatát.

A lapot Dr. Kovács Pál, a könyvtár névadója szerkesztette és Petőfi számos verse megjelent benne. A lap másolatát egy nemzeti színű szalaggal is átkötötték. 

“A Petőfi Győrben események már márciusban elkezdődnek.” – erről F. Sipos Beáta, a program koordinátora tartott ismertetőt.

F. Sipos Beáta

Március 23-24-én “Az élő Petőfi” címmel tudományos konferenciát szerveznek a Városháza dísztermében. Május 19-20-án “Hangzó Petőfi” néven vers-és prózamondó verseny otthona lesz Győr, szeptemberben pedig énekeltvers fesztiválnak is helyet ad városunk, melyre költőktől várnak modern műveket, amik kötődnek Petőfihez. Ezeket a költeményeket pedig ének formájában meg is hallgathatja majd a közönség a költő Szendrey Júliával való megismerkedésének évfordulóján, szeptember 8-án.

A programok mindegyike ingyenes, melyre korosztálytól függetlenül várják az érdeklődőket.