Petőfi 200: Nemzeti dal, a nemzeti ünnepen

P. Csapucha Adrienn Fotó: O. Jakócs Péter
2023.03.15. 09:10

"Petőfi egykor és most" című rádiósorozatunk következő vendége Mihályi Orsolya lesz. A Győri Nemzeti Színház művésze március 15-e alkalmából a Nemzeti dalt szavalja el a Győr+ Estében szerdán 19 órától, de a műsorban természetesen beszél a költőhöz fűződő viszonyáról is.

Azonnal igent mondtak a győri teátrum művészei, amikor rádiónk szerkesztő-műsorvezetője, Farkas Mónika azzal az ötlettel kereste meg őket, hogy a Petőfi emlékév kapcsán rádiónk is egy fantasztikus sorozatot indítana el, így emlékezve a költő nagyságára, munkásságára. “Nagyon összevág az a gondolatiság amire épül ez a műsor, hiszen mindenki az emlékév vonatkozásában egy picit saját magát keresi ebben a műsorban. Az igazodásunkat szeretnénk megtalálni az általunk kortalan költőnek vélt Petőfivel, ám ha a diákokat vagy a tanárokat kérdezzük, hogy igaz-e ma még ez a jelző, ők úgy vélik ez távolról sincs már így. Nekünk, akik a ’70-es, ’80-as években születtek, nagy erőfeszítéseket kell tennünk azért, hogy ami számunkra egyértelmű, az a ma felnővő generáció számára is egyértelmű legyen” – beszélt a rádióban a sorozat hátteréről és fontosságáról Farkas Mónika.

A verselő színészeket, hónapról hónapra hallhatják az érdeklődők a Győr+ Estében, köztük március idusán Mihályi Orsolyát, aki mi mást is szavalhatna el, mint az ünnephez oly szorosan kötődő Nemzeti dalt. “Teljesen klasszikus módon, versmondóként kezdtem a pályát. 9 éves voltam amikor először egy mesemondó versenyre elküldtek, és látták, hogy egészen jól megy ez nekem. Rengeteg díjat nyertem, nagyon meghatározóak voltak mindig is a versek az életemben. A kisfiamnak is folyamatosan olvasok, de ő maga is előszeretettel költ mindenféle kis művet” – mesélt Orsi a Győr+ Médiának a versekhez fűződő viszonyáról.

A színésznőt szerdán 19 órától hallhatják rádiónk ünnepi műsorfolyamában. A Petőfi egykor és most legújabb adásának ismétlését pedig március 20-án, ugyancsak 19 órától követhetik a Győr+ Estében.

Addig is íme egy kis ízelítő arról, hogyan is zajlott a felvétel a kulisszák mögött, KATT A KÉPRE:

A harmadik részben egyébként Farkas Mónika a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Petőfi Győrben című fesztiváljáról és konferenciájáról is beszámol, a kulturális kavalkád három kiemelt eseményéről F. Sipos Bea főszervező mesél. A győri konferencia Petőfi helyi és megyei vonatkozásait is bemutatja, levéltári anyagokra, korabeli sajtómegjelenésekre és ezeket feldolgozó kutatásokra támaszkodva, erről többet dr. Horváth Józseftől tudhatunk meg.

A Farkas Mónikával és Mihályi Orsolyával készült teljes beszélgetést itt hallgathatják vissza: