Hirdetés

Példamutató pedagógusi életpályát ismert el a város

Fotó: MekliZ Fotóstúdió
Szigethy Teodóra
2021.06.20. 09:53

Ezüst emlékéremmel ismerte el a város Szűcs Mihály, az Apor-iskola egykori földrajz és biológia szakos tanárának munkáját. A pedagógust egész pályája alatt az motiválta, hogy igazságosan és érdekesen tanítson.

Hirdetés

„Szűcs Mihály 1966-ban tett érettségi vizsgát a győri Gárdonyi Géza úti gimnáziumban, majd a Szegedi Tanárképző Főiskola biológia-földrajz szakára nyert felvételt. Az oktató-nevelő munkát 1971 őszén Écs általános iskolájában kezdte meg, majd 1994 szeptemberétől az Apor-iskolaközpont pedagógusa lett” – írta róla Váradi József, az Apor Vilmos Római Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Gimnázium és Kollégium intézményvezetője.

Szűcs Mihály sokrétű tapasztalatával segítette az újonnan induló iskola működését, de lektorált tankönyveket, készített saját jegyzetfüzetet a Katolikus Pedagógiai Intézet támogatásával, amit az ország valamennyi katolikus iskolájában használhattak – méltatta a pedagógus munkáját dr. Pergel Elza alpolgármester, aki átadta a város ezüst emlékérmét a szakembernek.

Hirdetés

Dr. Pergel Elza rámutatott, Szűcs Mihály életével, életútjával, tanítványain és munkásságán keresztül mindig hűen szolgálta a tudást és iskolájában végzett munkáján keresztül öregbítette nem csak az oktatási intézménye, de Győr hírnevét is. Hozzátette, hogy jó néhány aporos diáktól kapott információja szerint nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy a tanár úr életre szóló, értékes lenyomatot hagyott diákjai emlékeiben.

Az alpolgármester kifejtette, minden hivatást akkor lehet igazán jól művelni, ha azt szeretettel és nagy odaadással tesszük, az azzal kapcsolatos ismereteket folyamatosan frissen tartjuk, s elkötelezettek vagyunk a szakmánk iránt. Pergel Elza szerint egy pedagógus akkor ér el eredményesen és hatékonyan a gyerekekhez, ha tudását úgy adja át, hogy azt a tanítvány nem érzi tehernek, figyelmét fenn tudja tartani, így az elültetett tudás táptalajra talál benne. Tanítványai úgy nyilatkoztak róla, hogy ő volt azon pedagógusok egyike, aki mindig korrekt volt, érdekessé tette még a legegyszerűbb témákat is, a szó legnemesebb értelmében tanított, s tisztelte a diákokat is.

„A pályám elején azzal az elhatározással kezdtem el tanítani, hogy mindig igazságos legyek, s érdekesen adjam át a tudásom a diákoknak. Talán mindkettőt sikerült véghez vinnem” – nyilatkozta saját hitvallásáról Szűcs Mihály, aki 50 éve kapta kézhez diplomáját, s 42 évig – 2013-ban ment nyugdíjba – volt pedagógus.

Elvei mellett szerette a tanítást, a tantárgyait: a földrajzot és a biológiát, valamint a gyerekeket. Tanóráit humorral, szemléltetésekkel – vetítésekkel, történetekkel – egészítette ki, mert mint mondta, ha érdekessé tudja tenni valaki az oktatást, akkor a tananyag is mélyebbre jut a tanulókban.

Szűcs Mihály azt mondta, nyugodt szívvel ment el nyugdíjba, mert úgy érzi, amit tett, az hasznos volt, általa sok gyerek szerette meg a földrajzot és a biológiát. A pedagógus munkáját 2005-ben a Győri Egyházmegye is elismerte, a Szent Gellért díj ezüst fokozatát adományozta számára, majd 2016-ban Nyúl község díszpolgári címmel tüntette ki.

Galéria: MekliZ Fotóstúdió

Kapcsolódó témák: #elismerés |
likeold
a fb oldalunkat