Vaskakas Bábszínház

Pazar látványvilággal érkezik a dzsungel könyve a Vaskakasba

Fotó: Győr+ Televízió
Ficsór Dávid
2021.11.26. 15:07

Hosszú előkészület után vasárnap végre bemutatja „A dzsungel könyve” adaptációját a Vaskakas Bábszínház. A darabot tavaszra tervezték, de a vírushelyzet miatt a jelmezeteket tervező bolgár Svila Velichkova nem tudott Győrbe jönni, ezért tették át őszre a premierjét. Markó Róbert, rendező a Győr Plusznak azt mondta, ez az első előadás a bábszínház életében, melynek bemutatójára még az olvasópróba megkezdése előtt elfogyott az összes jegy. Pénteken tartották „A dzsungel könyve” jelmezes főpróbáját, amin Híradónk stábja is részt vett

Hatalmas indák borítják az egész színpadot. Igazi dzsungelhangulatot sugároz a bolgár Svila Velichkova által tervezett díszlet, amit a pazar jelmezek egészítenek ki. Érdekesség, hogy az egész színészgárda feltűnik a darabban, plusz két vendégművész is, sőt Kocsis Rozi, a Vaskakas Bábszínház igazgatója is ott lesz a színpadon, Bagira szerepében.

A vírushelyzet miatti hosszú előkészület után mutatja be a társulat A dzsungel könyve című darabot, melyre már előzetesen sokan felkapták a fejüket. Izgalmas munka volt a próbafolyamat, tette hozzá a rendező, aki a Vaskakas művészeti vezetője is. Markó Róbert azt is elmondta, milyen adaptációt készítettek a közismert műből.

Létezik ebből egy népszerű magyar musical változat, a Dés-Geszti-féle. Na, ez nem az! Ez egy vadonatúj darab! Nagy Orsolya színházunk dramaturgja írta a szövegkönyvet, Rab Viki pedig a zenét. A mesejáték és a musical között félúton helyezkedik el valahol a „mi” előadásunk. Az eredeti dzsungel könyve egy nagyon hosszú novellafűzér, ebből válogattuk ki azokat, amik a kedvenceink voltak, illetve azokat, amik ahhoz a témához passzolnak, melyeken közösen szeretnénk gondolkodni a nézőkkel”- mondta a rendező.

A történet Maugliról szól, aki a saját származását felkutatja.  Egy olyan közeget, ami az ő otthona volt, ami melegséget adott neki, pedig kénytelen elhagyni.

„Ezt az elszakadás élményt próbáljuk körbejárni, ami azért az ovisoknak, kisiskolásoknak – akik a mi célközönségünk –  viszonylag húsbavágó téma. De a Vaskakashoz hűen igyekszünk ügyelni arra, hogy a nagyobb testvérek és a szülők is találjanak olyan „hagymahéjakat” ebben a történetben, amik őket érdekli, lelkivilágukat bekapcsolja. Úgy gondolom, igazi családi előadás született” – tette hozzá Markó Róbert.

A szombati szakmai bemutató után vasárnap 11-kor és 15 órától is eljátssza a társulat a darabot. Hat éven felülieknek kötelező a maszkhasználat, aki elfelejti, örömmel adnak az információs pultban. Védettségi igazolvány nem szükséges a belépéshez.

Kapcsolódó témák: #Győr | #Győr+TV | #premier | #színház | #Vaskakas Bábszínház |