Hirdetés
Reggeli Vizit

Parkolás, köztisztaság, közbiztonság: ezek a legfontosabbak

Fotó: Marcali Gábor
Győr+
2021.10.28. 07:35

A Győr+ Rádióban kéthetente Reggeli Vizetet tart dr. Dézsi Csaba András polgármester. Most csütörtökön is a stúdióban fogadta Orosz Sándor, Nagy Roland és Bajzát Zsuzsi.

Hirdetés

A keddi közgyűlés volt a kezdő téma ahol az egyik napirendi ponton kívüli kérdés a 2022-ben emelkedő parkolási árakra vonatkozott. A polgármester elmondta, hogy a jelenlegi helyzet aránytalan, s a most kidolgozott emelést nem tartja soknak.

Valahogy rendezni kell, mert a győri parkolás nincs rendben. Sok az autó és kevés a parkolóhely.” – mondta a polgármester, majd hozzátette: ő maga azt szereti, ha megbeszélik a dolgokat, így elfogadta Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő javaslatát és hamarosan egy közvéleménykutatást tartanak a győri parkolási témában.

Kitért arra is, hogy korábban, amikor még csak nádorvárosi képviselő volt, ő is meglepve hallott egy-két véleményt, hogy jobb lenne, ha fizetős lenne a parkolás a városrészben. A gondolatok tehát vegyesek, viszont most lesz lehetősége a lakosoknak elmondani a véleményüket. Az adatokból pedig kiderül, mit szeretne a többség, a döntést majd így hozzák meg. A végeredményt pedig nem lehet előre megtippelni, tehát izgalmas az egész kérdéskör.

A parkolási gondokból fakad a város tele-építettségének kérdése is, ezért a polgármester azt kérte, minden lakáshoz tartozzon két parkoló. Ezt viszont nem igazán akarják betartani az építettők, ami fokozza a problémát. A mélygarázsokat viszont nem használják az emberek, inkább a környező utcákban teszik le a kocsikat, káoszt okozva ezzel. Most azt szeretnék elérni, hogy 10 százalékkal megemeljék a zöldterületeket, ahová parkolókat lehet kialakítani.

„Botrányos dolgok történtek az elmúlt harminc évben a győri építkezéseknél. Nem az ellen vagyok, hogy növekedjen a város, hanem az ellen, hogy ez logikátlanul történjen. Parkolás, köztisztaság, közbiztonság: ez a három a legfontosabb a lakosoknak, ezt ők mondják el nekem amikor beszélgetek velük. Az utóbbi kettőben sokat javultunk, most a parkoláson van a sor – mondta a polgármester.

Az őszi kertrendezés is mindig visszatérő, érzékeny téma: a legjobb megoldás, ha komposztálunk. Ám az önkormányzat segítségként lehetővé tette a fás szárú növények, nyesedékek égetését. Korábban kitapasztalták, hogy zsákokba ezt a típusú hulladékot beletenni nem lehet, ám ha valaki zsinórral összeköti és a ház elé teszi a „csomagot” akkor elszállítják azt. Ha pedig más megoldás nem marad, akkor idén még el lehet égetni a felesleges, kerti fás szárú maradékokat.

Egy hallgatótól invitálás érkezett a polgármester felé, hogy kilátogatna-e valamikor Győr-Ménfőcsanakra csúcsforgalmban, mert a Sokorópátkai út helyzete kritikus. A konkrét kérdés pedig az elkerülőút megépülésre vonatkozott. Dr. Dézsi Csaba András elmondta, ismeri a problémát, a körforgalom építése is szóbakerült. Az említett úton történő változtatásokra a város nem tud engedélyt adni, s Menfőcsanakon is felmerült a logikátlan építkezések kérdése, amit szintén rendezni kell. Sőt, a polgármester azt is elmondta, hogy a közművesítésben is fejlődni kellene, ami rengeteg pénz, ezért is kérte Simon Róbert Balázs és Kara Ákos országgyűlési képviselők segítségét. A terv az, hogy az építkezéseknél a Pannon-Víznek kell majd bevezetnie a közművek rájuk vonatozó részét, így minden egységes és szabályos lesz majd. „Nagyon nagy, felszín alatt megbújó problémákat örököltem, amiket én felszínre hozok és megoldok amint és ahogy lehet. – mondta dr. Dézsi Csaba András.

Élő probléma, hogy merre terjeszkedjen a város, s van egy olyan felvetés, hogy az Ipari Park felé kellene fejlődni. Ez azoknak lenne leginkább praktikus, akik ott dolgoznak. Természetesen a környéken mindent meg kellene teremteni, ami szükséges a mindennapi élethez: bolt, óvodó, patika és rendelő. „Győrben mindenki véleményét meg kell hallgatni, s abból levonni a következtetéséket.” – hangsúlyozta a polgármester.

A hamarosan megszólaló harangjátékról is szó esett, a dalok kiválasztása folyamatban van, dolgoznak a szakemberek a háttérben. Biztos, hogy idén elindul majd, s mindenkit értesítenek majd időben erről az ünnepségről.

A koronavírussal kapcsolatban elhangzott, hogy az intézményekben a testhőmérséklet mérések több helyütt megmaradtak, illetve visszatérterk, s egyre több helyen kell már maszkot viselni az ügyintézés közben. Dr. Dézsi Csaba András pedig hangsúlyozta: az oltást vegye fel mindenki, s ne csak az első kettőt, hanem a harmadikat is, mert ez az egyetlen megoldás a vírus ellen.

A város alatti különleges túrákra sajnos minden hely betelt, de jövőre újrakezdik a programokat, így senki ne csüggedjen, mindenkinek lesz lehetősége megismerni Győr rejtett kincseit.

Reggeli Vizit pedig két hét múlva újra, a Győr+ Rádióban!

Hirdetés