Győri önkormányzat

Dr. Dézsi Csaba András: A győrieket tartsuk Győrben!

Fotó: Marcali Gábor
Győr+
2021.10.26. 09:58

Ismét összeült a város közgyűlése, a napirendi pontok között szerepelt a belvárosi behajtási tilalom, a zöldhulladék kérdése, és egy Fehér Miklósról készülő könyv is.

Hirdetés

A napirendi pontok a gyor.hu weboldalon részletesen is megtalálhatóak.

A Youtubeon videós formában is követhetjük a közgyűlést:

10:02 – A szokásoknak megfelelően pörgős hangulat uralkodik a teremben, az AC/DC Rock’n’roll Train című száma szólt az ülés előtt.

10:06 – A közgyűlés napirendi pontjai előtt Balicsné Halász Rita a Pinnyéd Szolgálatáért díjat vehette át a városrészi társadalmi felelősségvállalásban a helyi lokálpatriotizmus és a közösség erősítése érdekében végzett munkája elismeréseként.

10:08 – Dr. Dézsi Csaba András megnyitotta a közgyűlést, és javaslatot tett a napirendi pontok módosítására, egy új téma került fel a pontok közé, a képviselők elfogadták az indítványt. A hatodik napirendi pont lesz a fás szárú növények égetéséről szóló javaslat.

10:09 – Az első napirendi pontot, amely a költségvetés végrehajtásáról szól, elfogadta a közgyűlés.

10:12 – A harmadik napirendi pont többek között a Radó-szigeten a csónakház rendezéséhez kapcsolódik, Gyimóthy Ákos főépítész felszólalásában kérte a képviselőket, hogy fogadják el a határozatot. Kérdés nem érkezett, Pollreisz Balázs (MSZP) és Glázer Tímea (DK) tartózkodása mellett elfogadták a határozatot.

10:16 – A negyedik számú napirendi pont kapcsán Pollreisz Balázs kért szót. A képviselő elmondta, hogy a korábbi változtatási tilalmat a Kúria ajánlása alapján módosítsák. A képviselő azt kifogásolta, hogy a tervezetből nem derül ki, pontosan melyik körzetekre vonatkozik a változtatási tilalom. Pollreisz Balázs azt kéri, térképes felületen hozzák nyilvánosságra, pontosan melyik területekre vonatkozik a rendelet.

10:19Balla Jenő kért szót, és elmondta: ő úgy látja, dinamikusan fejlődés van a városban, de ehhez a jövőben új városrészek kialakítására van szükség. A képviselő szerint probléma, hogy a környező települések jobban fejlődnek, és olyan területek mint például Szitásdomb, nem Győrhöz tartoznak. Balla Jenő szerint az emberek családi házakban szeretnének lakni, de Győrben szeretnének élni, azonban nem engedhetik meg maguknak a városi telek- és ingatlanárakat. A képviselő kérése, hogy keressen erre a problémára megoldást a város vezetése.

Az ilyen lakóparkoknak Győrhöz kell tartoznia – jelentette ki Balla Jenő.

10:23 – Dr. Dézsi Csaba András válaszában kifejtette: egyetért a felvetéssel. Az emberek kiköltöznek a városból, ami nem egy jó tendencia – mondta a polgármester. Csak olyan lakóparkokat kellene engedélyezni, ami a lakók számára minden lehetőséget biztosít – fejtette ki a városvezető.

10:25 – Ismét Pollreisz Balázs kért szót. Az MSZP képviselője újfent a térképes információk fontosságát hangsúlyozta.

10:27 – Dr. Sík Sándor, Győrszentiván területi képviselője kért szót. A képviselő kiemelte, hogy a lakóparkok építési engedélye további vizsgálatot igényel, hiszen nagyon komplex témáról van szó. Érinti a közlekedést, a lakáspiacot, a közelben élők életét.

10:30 – Glázer Tímea kért szót, aki azt kérte; a jövőbeni fejlesztési, építkezési munkálatokat térképen jelezzék a választópolgárok felé.

10:31 – Balla Jenő a tájékoztatást hangsúlyozta, Dr. Dézsi Csaba András kifejtette: fontos a közvélemény tájékoztatása, és Glázer Tímea javaslatát is elfogadja. A polgármester elmondta azt is, hogy a lényeg, hogy ne épülhessenek olyan épületek, mint amiket a polgármesteri viziten is látott; a “túlépített” a területeket meg kell szüntetni. A városvezető kiemelte azt is Pollreisz Balázsnak címezve, hogy az építési engedélyeket nem Győr városa adja ki, hanem a Kormányhivatal. Ugyanakkor a város törekszik arra, hogy ne legyen lehetőség olyan építési engedélyt kiadni, ami nem felel meg a városképnek.

Amint ezek a változtatások megjelennek, a változtatási tilalmat vissza fogják vonni, ugyanis nem az a cél, hogy megakasszák az építkezéseket – szögezte le Dr. Dézsi Csaba András.

10:36 – A vita után elfogadták a rendeletet, két tartózkodás (Pollreisz Balázs, Glázer Tímea) mellett.

10:36 – Az ötödik napirendi pont a belvárosi behajtási rendről szól, ismét két tartózkodás mellett, de kérdések nélkül elfogadták a rendeletet.

10:37 – A hatodik napirendi pont következett. a fás szárú növények égetésével kapcsolatban. Dr. Sík Sándor kiemelte: jelenleg “a szezon közepén” vagyunk. Bárány István is szót kért; megköszönte a határozatot, és kiemelte annak fontosságát.

10:39 – Radnóti Ákos kért szót, aki elmondta; környezetvédelemért is felelős alpolgármesterként fontosnak érzi, hogy legyen alternatíva az égetésre.

Környezettudatosan kell megoldanunk ezt a problémát – emelte ki Radnóti Ákos.

A kerti hulladék közé sajnos gyakran keveredik egyéb hulladék is, ami egészségügyi szempontból is veszélyes – mutatott rá az alpolgármester.

10:42 – Dr. Szálasy László kért szót, aki kérte képviselőtársait; beszéljenek a lakossággal, emeljék ki nekik a környezettudatosság fontosságát. A képviselők ezután teljes egyetértésben fogadták el a rendeletet.

10:44 – A képviselők ezután a 7., 8., napirendi pontokat fogadták el, kérdés nélkül.

10:47 – A 9. napirendi pont a a Ménfőcsanak-Gyirmóti Művelődési Központhoz kapcsolódik, amely a javaslat szerint beolvadna a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Térbe. Pollreisz Balázs kért szót, és elmondta; 2006 óta három művelődési ház zárt be a városban (IFI ház, Loyd, Vasas Művelődési Ház), hiányuk érződik a város kulturális életében. A képviselő kifejtette, célszerű lenne létrehozni egy olyan művelődési központot, ami összefogja a fesztiválokat, rendezvényeket. Jelenleg sok városrészben önállóan működik ez. Dr. Dézsi Csaba András válaszában elmondta; a bezárt épületek nem a város fenntartásában voltak.

A polgármester ugyanakkor kiemelte: egyetért a képviselővel abban, hogy nem térhetünk vissza ahhoz, hogy művelődési tereket zárjanak be.

10:52 – A képviselők kérdések nélkül fogadták el a város 2021-2025-re vonatkozó drogstratégiáját.

10:53 – A gyógyszertárak létesítése és a jégsport alapítvány támogatását tartózkodás nélkül fogadták el a képviselők. Szintén tartózkodás nélkül fogadták el egy Fehér Miklósról készülő könyv támogatását is.

10:56 – A hátralévő nyilvános napirendi pontok közül az utolsó előttinél alakult ki újabb vita. Pollreisz Balázs emelte ki, hogy a határozatok, módosítások a bizottsági ülésekről azonnal és pontosan kerüljenek fel, ne a bizottsági ülések kezdete előtt. A képviselő a polgármesterhez és a jegyzőhöz intézte kérését, miszerint szedjék rendbe ezt a területet. Szeles Szabolcs válaszolt a képviselőnek; az alpolgármester kifejtette, hogy az ülések előtt minden anyagot kiosztanak, és elégséges idő áll rendelkezésre, hogy azokat a képviselők elolvassák. A határozatot ezután elfogadta a képviselőtestület.

11:01 – A 19. napirendi pont részvénycsomag vásárlásról szólt, ezt a képviselők tartózkodás nélkül fogadták el. Dr Dézsi Csaba András rámutatott: most vásárolunk, nem eladunk.

Közgyűlési közvetítésünk véget ér, az ülés zárt ajtók mögött folytatódik tovább, hamarosan jelentkezünk összefoglaló anyagunkkal.

A napirendi pontok után Pollreisz Balázs kérdést intézett a polgármesterhez a parkolási díjakkal kapcsolatban. A polgármester azt válaszolta, hogy a városi lakosság körében széleskörű közvéleménykutatást indítanak, és az után fognak dönteni a változásokról.

Galéria: Marcali Gábor

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #közgyűlés | #önkormányzat | #városháza |