Állatkínzás

Papagájokon állt bosszút a győri férfi

Havassy Anna Katalin
2022.01.02. 10:23

Megdöbbentő eset jutott szerkesztőségünk tudomására, mely szerint egy férfi január első napján a dühét a lányán, a szomszédokon és a család papagájain vezette le. Sajnos egy állat nem élte túl a vitát, a helyszínre a rendőrséget is riasztották.

Zsófika 16 éves nimfa papagáj volt, gazdája vasárnap sem tud könnyek nélkül beszélni az eseményekről, egyik kedvence elvesztésről. Három madár élt a családdal, két nimfa és egy nemes papagáj.

”Nem voltam otthon, amikor édesanyám délután hívott, hogy Zsófika meghalt – kezdte megtörten a hölgy. „Sajnos az apámmal megromlott a kapcsolat, többször is fenyegetett már minket azzal, hogy bántani fogja a három papagájt. Tudta, hogy nagyon-nagyon fontosak nekünk és hogy ezzel hatalmas fájdalmat tud okozni. De nem gondoltam volna, hogy tényleg megteszi…”

Zsófika nem élte túl…

Az állatbarát hölgy egyébként már nem él a szüleivel, albérletbe költözött, viszont sajnos az imádott madarait nem tudta magával vinni, a lakás szabályzata ezt nem engedte, így a madarak a szülőknél maradtak. Zsófika, Picur és Pötyi a mindenei voltak, az édesanya is nagyon szerette a papagájokat…

Pötyinek nem lett baja…

„Édesanyám azt mondta, hogy a veszekedés közben apám Zsófikát a földhöz csapta, majd Picurt is megpróbálta bántani. Ő egy nagyobb testű nemes papagáj, őt be tudtuk menekíteni egy hordozóba, de abba meg belerúgott. A legkisebbet Pötyit nem bántotta. Zsófikán sajnos már nem lehetett segíteni…” – csuklott el ismét a hangja, majd így folytatta:

Picur

„Picur most is itt van rajtam, úgy látom jól van. Már ő is 15 éves. Pötyinek nagyon hiányzik a testvére, ő a legfiatalabb. Jelenleg nem tudom mi lesz, hova vihetem őket, mert az albérletbe továbbra sem, s ezek után a szüleimnél sem maradhatnak. Soha nem gondoltam volna, hogy tényleg valóra válik a fenyegetés és elvesztjük Zsófikát…”

Beszéltünk a győri Papagájmentő Alapítvány elnökével dr. Dézsiné Szentes Veronikával, aki elmondta, hogy felveszi a bajba jutott papagájok gazdájával a kapcsolatot és minden segítséget megadnak neki ami szükséges.

Az üggyel kapcsolatban a rendőrséget is megkerestük, tájékoztatójukból pedig további szomorú tények is kiderültek: „ 2022. január 1-jén 17 órakor hívták ki a rendőrséget. A helyszínre érkező egyenruhásoknak a sértett elmondta, hogy a szülei kapcsolata már egy éve megromlott, gyakoriak voltak a veszekedések a családban, ezért költözött el ő is otthonról. Aznap délután az édesanyja felhívta, hogy az apja megint kiabál, és azzal fenyegetőzik, hogy a lakásban élő három papagájt – amit annak idején a férfi a lányának vett – kidobja.

A rendőrség felvétele

Mire a sértett a szülei lakásába érkezett, az apa az egyik 16 éves papagájt földhöz vágta, aminek következtében a kisállat azonnal elpusztult. Amikor a lánya kérdőre vonta a családfőt, a férfi megpofozta, majd a másik madarat egy hordozóba tette, és abba is belerúgott. A kiabálásra az egyik szomszéd megjelent, akit az agresszív ember többször ököllel megütött, majd lefejelt, ami miatt a bántalmazott megsérült. A lánynak sikerült a másik két kismadarat kimentenie a lakásból.

A rendőrök a 69 éves férfit elfogták, majd a rendőrkapitányságra történt előállítását követően súlyos testi sértés bűntett kísérletének, és állatkínzás vétségének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki. – írja a police.hu