Pályaorientációs nap az egyetemen

Fotó: Széchenyi István Egyetem
Győr+
2022.10.16. 11:03

A Széchenyi István Egyetem a jelen szakembereinek kinevelése mellett nagy hangsúlyt fektet a jövő hallgatóira is. Ennek érdekében az év során számos pályaorientációs programmal várják a fiatalabb korosztályt. A napokban ismét általános iskolások jártak a győri kampuszon, hogy felejthetetlen élményeket szerezve ismerkedhessenek az egyetem mindennapjaival, képzéseivel.

A Széchenyi István Egyetem Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskolája a leginnovatívabb iskolaként élményalapú oktatással kívánja népszerűsíteni a fiatalok körében a természettudományos ismereteket. A programban – amelynek köszönhetően már nemcsak a felsőoktatásban, de a győri alapfokú oktatásban is megjelenik a gyakorlatorientált képzés – a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ és az egyetem, illetve annak Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán- és Társadalomtudományi Kara is részt vesz.

A pályaorientációra az intézmény valamennyi képzési területén nagy hangsúlyt fektet, amelynek újabb bizonyítékaként a Széchenyi István Egyetem Járműipari Kutatóközpontja látta vendégül a gyakorló iskola 2.b osztályát. „A kisdiákokat is nagyon szívesen fogadjuk egyetemünkön, hiszen sok érdekeset tudunk mutatni a számukra. Olyan élményeket adunk nekik, amelyek felkelthetik bennük a műszaki pályák és a természettudományok iránti érdeklődést” – fogalmazott dr. Szauter Ferenc, a Járműipari Kutatóközpont vezetője.

Hozzáfűzte, a gyerekek pozitív tapasztalatokkal gazdagodtak, amelyek később kellő muníciót jelenthetnek ahhoz is, hogy a Széchenyit válasszák. Kiemelte: „Intézményünk korszerű, jövőformáló műhely, amely nemcsak a saját hallgatóihoz, de az egész társadalomhoz szól. Jó, ha ezt már minél többen gyermekkorban megtapasztalják.” A központvezető elmondta, a programot úgy állították össze, hogy az egyetemen hozzáférhető tudás egy szeletét modern környezetben, látványos eszközökkel, a korosztály nyelvére lefordítva, játékosan tudják megmutatni.

A nagy izgalommal várt pályaorientációs nap a Járműipari Kutatóközpontban indult, ahol már a fogadtatás is rendkívül barátságosnak bizonyult, hiszen málnaszörp és pogácsa várt minket. A sok babzsák, a kényelmes kanapék, a tárgyaló táblájára írt hosszú képlet, a kupák és díjak rögtön lenyűgözték a gyerekeket. A könyvtárban tett látogatás csak fokozta az ámulatot. A hatalmas, igényesen berendezett tér, Booki, a kabalaállatka, a stresszoldó sarok, a rengeteg számítógép, a gyerekfoglalkoztató hangulata rabul ejtette a kisiskolásokat” – emlékezett vissza Sikos-Szabó Gyöngyi osztályfőnök.

Hozzátette, a Csomagolás és Környezetállósági Vizsgálólaboratórium vezetője, dr. Böröcz Péter professzor a gyerekek nyelvén tartott előadást, majd irányításával az osztály kipróbálhatta a kamion rázkódását szimuláló gépet. Ezt követően, az Építőanyag-vizsgálati és Épületfizikai Laboratóriumban az egyensúlyról tanulhattak a diákok. Az egyetem hallgatói csapatai közül a SZEnavis átfogó képet adott a beton sokoldalú felhasználásáról, az Arrabona Racing Team, a SZEngine, illetve a SZEnergy Team elektromosautó-csapata pedig az autók és a versenyzés csodálatos világába nyújtott betekintést.

A Széchenyi István Egyetemen rengeteg szeretetet és figyelmet, új ismereteket, felejthetetlen kalandokat kaptunk. És kaptunk még 25 leendő hallgatót, hiszen a látogatás után az osztály minden tagja a Széchenyi István Egyetemre szeretne járni, szívük szerint már holnap.” – vonta meg a pályaorientációs nap mérlegét a gyakorló iskola 2.b osztályának osztályfőnöke.

Forrás és szöveg: Széchenyi István Egyetem