Hirdetés

PÁGISZ: amíg benn tanulnak, kinn mindjárt kész a fejlesztés

Fotó: Győr+ Média
Zombai-Kovács Ákos
2022.09.21. 13:06

Közel egy éve zajlik, és a végéhez közeledik a Págisz nagyszabású épületenergetikai fejlesztése.

Hirdetés

A több mint 850 millió forint értékű, állami forrásból megvalósuló beruházás tavaly ősszel indult és a tervek szerint készül, erről Kara Ákos országgyűlési képviselő és Hatos Hajnalka, az intézmény igazgatója számolt be a Győr+ Médiának.

Az iskola nyílászáróit kicserélték, az épületet hőszigetelték és napelemeket is szereltek fel a Págiszra. Az energetikai fejlesztés mellett az iskola bővítése is zajlik, miközben odabenn, gőzerővel zajlik a tanítás.

A marcalvárosi Págisz Iskola, ami szinte rá sem lehet ismerni. Tavaly ősszel indult el az intézmény energetikai korszerűsítése, több mint 850 millió forint, állami forrásból. A munkák jól haladnak, a szakemberek már az utolsó simításokat végzik az épületegyüttesen.

„Az energetikai fejlesztések, most a kialakult helyzet miatt, jelentősen felértékelődtek, ezért is örülök, hogy a választókörzetemben elkészült projektekről beszélhetünk, hiszen a Fekete Iskola teljesen megújult, a Kovács Margit Iskolában is zajlanak a munkálatok, itt a Págiszban pedig tulajdonképpen az utolsó simításokat végzik a szakemberek” – mondta Kara Ákos. Közben, néhány hónapja, szintén állami pénzből, a PÁGISZ bővítése is elindult. Összesen több mint 3 milliárd forintból készül a jövő szakképzési fellegvára Győrben.

„Ugyancsak kormányzati támogatásból bővül ki és modernizálódik az egész épület együttes, új épületszárny készül, újjáépülnek a sportpályák és a zöldfelületek is, itt Marcalvárosban valóban a jövő szakképzési fellegvára készül” – tette hozzá az országgyűlési képviselő.

Miközben odakinn szakemberek dolgoznak, odabenn gőzerővel zajlik a tanítás. Az elmúlt időszak arról szólt az iskolában, hogyan lehet úgy magas színvonalú oktató-nevelő munkát végezni, hogy közben teljesen megújul és ki is bővül az intézmény.

„Nyugodtan mondhatom mindkét kivitelezővel napi kapcsolatban vagyunk, folyamatosan egyeztetünk és nagyon jól együtt tudunk működni velük, emellett óriási köszönet tanár kollégáimnak, a diákoknak és a szülőknek is, úgy zajlik a munka az iskolában, hogy minden eddiginél több, 600 nappali tagozatos diákunk van és 100-nál is többen a felnőttképzésben vesznek részt” – emelte ki Hatos Hajnalka. Az energetikai fejlesztés jótékony hatását már érzik a págiszosok és az iskola általános képe is teljesen megváltozott. Az igazgató szerint megtanultak együtt élni a munkákkal, de tudják, a fejlesztés róluk és nekik szól.

„Gőzerővel megy a tanév, a diákokon azt látom, hogy mosolygósak, örülnek a körülöttük zajló fejlesztéseknek, tudják, hogy hamarosan már nem lesz munkaterület a PÁGISZ és ők, egy minden igényt kielégítő intézményben tanulhatnak” – hangsúlyozta az igazgató.

Az energetikai beruházás október végére készül el a Págiszban, míg a bővítés és a korszerűsítés a tervek szerint 2023 májusára valósul meg. Addigra valóban elmondható lesz, hogy az iskola kívülről is olyan 21. századi, modern és fenntartható képet mutat majd, mint amilyen színvonalas képzés zajlik odabenn, a Págisz falai között.

Tv-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #fejlesztés | #felújítás | #Págisz |
Hirdetés