Hirdetés

Págisz: a jövő szakképzési fellegvára épül

Fotó: Zombai-Kovács Ákos
Zombai-Kovács Ákos, Csaplár Kata
2022.07.08. 12:46

A jövő szakképzési fellegvára épül a PÁGISZ iskolában, amit állami forrásból, 3 milliárd forintból modernizálnak. Erről Kara Ákos országgyűlési képviselő, a fejlesztés kezdeményezője számolt be a Győr+ Médiának. A politikus kiemelte, egy több százmillió forint értékű energetikai fejlesztés most is zajlik az iskolában, az új beruházás pedig a győri szakképzés központját varázsolja modernebbé. A PÁGISZ új épületszárnyat kap, újjáépülnek a sportpályák és a zöldfelületek is, a fejlesztés 2023. májusra készülhet el.

Hirdetés

Gőzerővel dolgoznak a munkások a győri Págisz Iskola területén. A korábbi energetikai felújítás még tart, néhány hónapja pedig egy újabb fejlesztés indult, ami bővítést és korszerűsítést jelent. A beruházásokat Kara Ákos országgyűlési képviselő kezdeményezte és a 3 milliárd forintnyi forrást is ő szerezte.

„Számomra kiemelten fontos Győr, azon belül pedig Marcalváros fejlődése, az itt működő iskolák modernizálása, ennek keretében sikerült forrást biztosítani előbb az energetikai majd a bővítési beruházáshoz, összesen több mint 3 milliárd forint értékben” – mondta a Győr+ Médiának Kara Ákos. „A szakképzés egyik fontos fellegvára a PÁGISZ, az innen kikerülő fiatalok az egész országban megállják a helyüket, megérdemlik, hogy végre valóban 21. századi környezetben tanulhassanak” – tette hozzá az országgyűlési képviselő.

Hirdetés

„A munkák jól haladnak, köszönöm az itt dolgozóknak, a környéken élőknek és persze a PÁGISZ-os tanároknak és diákoknak is a türelmet, a megértést, mert a munkák nagyban érintik a tanítási időszakot is” – fogalmazott a politikus. „Korábban és a jövőben is Győr város, a térség fejlődése és az itt élők biztonságának megteremtése a célom, ezért dolgozom folyamatosan” – összegezte Kara Ákos.

A szakképzés fejlesztése komoly kormányzati cél, a győri centrum pedig az egyik zászlóhajója a magyar szakképzési rendszernek. Ezért is fontos a PÁGISZ bővítése, mondta Híradónknak a centrum kancellárja. „A hazai szakképzési rendszer fontos eleme a győri, a város szakképzési centrumának intézményeit folyamatosan szeretnénk modernizálni, ebbe a tevékenységünkbe illik bele a PÁGISZ széles körű megújítása, de természetesen további terveink is vannak a többi iskola fejlesztésére is” – hangsúlyozta Gede Eszter, a Győri Szakképzési Centrum kancellárja.

A PÁGISZ számára kiemelten fontos a most zajló 3 milliárdos fejlesztés, az energiahatékonysági és a bővítési beruházás is. Az intézmény igazgatója szerint a tanév során és most a szünidőben is zökkenőmentesen zajlik. „Az iskola további 11 tanteremmel fog bővülni. Az iskola tanulói létszáma folyamatosan nő, jelenleg több mint 600 tanulónk van” – emelte ki Hatos Hajnalka, a létesítmény igazgatója. “Nagy szükségünk lesz erre a térre, a könyvtár is visszakerül a régi helyére. A nehéz időszakot sikerült teremcserékkel és rövidített órákkal átvészelni. Az érettségi és a szakmai vizsgákat is zavartalanul tudtuk lebonyolítani” – hangsúlyozta Hatos Hajnalka. “Nehéz időszakon vagyunk túl, nem volt egyszerű összehangolni a munkákat a tanítással, magával az iskola zavartalan működtetésével, nagy köszönet mindkét kivitelezőnek, akikkel naponta egyeztetünk a feladatokról és nagy köszönet a kollégáimnak is, akik mindig végrehajtották az aktuális utasításokat, így le tudtuk zárni a tanévet” – foglalta össze a Győri SZC Pattantyús-Ábrahám Géza Technikum igazgatója.

A PÁGISZ-ban zajló munkálatok jól haladnak, így a tervek szerint legkésőbb 2023 májusára el is készülhet a jövő szakképzési fellegvára.

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

likeold
a fb oldalunkat