Hirdetés

Padlórobotok a Márvány Óvodában

Fotó: Márvány Óvoda
Bodrogi Sára
2019.10.29. 14:35

A győri Márvány Óvodában október 18-án Papp-Varga Zsuzsa és Szalai Ferenc (LEMMA Bt.) tartottak továbbképzést azzal a céllal, hogy megismertessék a pedagógusokkal, miként lehetséges az óvodás gyermekek informatikai nevelése.

Hirdetés

A Márvány Óvoda célja, hogy az intézményben felnövekvő gyermekek sokszínű egyénisége harmonikusan fejlődjön, s illeszkedjen a magyar és az európai uniós értékrendhez.

Varga Miklósné óvodavezető Dr. Páli Judit pedagógiai szakpszichológus szavait idézve úgy fogalmazott: „Nem az a kérdés, hogy hány éves kortól léphet be az informatika a gyermek életébe, hanem az, hogy hogyan.„

Hirdetés

A Márvány oviban már évek óta számos informatikai eszközt alkalmaznak a mindennapokban, például fényképezőgépet,  diavetítőt, diktafont, számítógépet és telefont. Az intézményvezető úgy látja, a gyermekek nagyon nyitottak ezekre a vívmányokra, szinte beléjük van kódolva, hogyan használják őket, és sokat tanulnak tőlük, többek között kapcsolattartást, archiválást, megismerkednek a világgal, a saját és környezetük hangjaival, fejlődik a beszédkészségük, illetve az időbeliségre is rávezetik őket.

A továbbképzés apropóját az adta, hogy az óvoda eszköztára hamarosan padlórobotokkal, Blue-Bottal és Bee-Bottal bővül, amelyekkel a gyermekek játékosan tanulhatnak egy-egy témához kapcsolódóan. A kis robotméhecske előre programozható, így a kicsik megadhatják a lépéseit, leírhatják, hogy a különböző pályákon milyen utat járjon be.

A robotok nem csak a nagycsoportosok tanítómesterei, motiválói lehetnek, akár a 3 és a 6 évesek is használhatják őket, s minden korosztályra jó hatást gyakorolhatnak. Varga Miklósné óvodavezető kifejtette, ezek a padlórobotok fejlesztik az algoritmikus gondolkodást, a matematikai tudást, a logikai- és problémamegoldó készséget, a kreativitást, s nem utolsó sorban közösségkovácsoló erejük is van. Ezekkel az intelligens, előre programozható játékokkal a gyermekek könnyedén megtanulják az irányokat, de az izgalmas feladatokon keresztül akár a környezettudatosságra nevelésben is segítségül hívhatók, pályájuknak csak a képzelet szabhat határt.

A padlórobotok külföldön már elterjedtek, hazánkban azonban még csak most kezdik megismerni őket. Győrben a Márvány Óvoda az első ovik között lesz, ahol ilyen intelligens játékokat vonnak be a gyermekek nevelésébe. A robotokat karácsonyi ajándéknak szánják a kicsiknek.

(x)

Kapcsolódó témák: #Oktatás |
likeold
a fb oldalunkat