Ötven éves a Móra iskola

J. Kovács Andrea Fotó: Ács Tamás
2023.10.26. 21:24

Ötven éves lett a Móra. A közismert győri oktatási intézményben 1973 őszén kezdődött meg a tanítás, 860 diákkal és 40 pedagógussal. Az iskola avatóján annak idején jelen volt Kovács Margit Kossuth-díjas kerámiaművész is, akinek a város történetét ábrázoló reliefje ma is az aulát díszíti.

Az intézmény az elmúlt évtizedekben folyamatosan fejlődött, 1989-től elindult a középiskolai képzés is, közben egyre nagyobb sikereket ért el a sport terén. Az adyvárosi épületben jelenleg a Móra Ferenc Általános Iskola, valamint a Sport és Kreatív Technikum működik.

A jeles évforduló alkalmából rendezett ünnepséget az iskola régi és jelenlegi tanárain és diákjain kívül megtisztelte jelenlétével a Győri Szakképzési Centrum vezetősége, valamint dr. Dézsi Csaba András polgármester, Kara Ákos és Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselők, Radnóti Ákos alpolgármester és több sportszervezet képviselője.

Dr. Dézsi Csaba András köszöntőjében méltatta az iskolakomplexummá fejlődött intézményt, annak volt és mostani igazgatóit. Hangsúlyozta: „Ahogy a kerámia domborművön is látszik: a régire épül az új, mind az iparban, mind pedig az oktatásban. Győr értékét az itt élő emberek tudása, szorgalma és munkája adja. Ez hozta létre az ipart, ami ma a várost hazánk egyik legfejlettebb településévé teszi. A közös munka gyümölcse pedig az, hogy 2022-ben Győr lett a legélhetőbb város Magyarországon.” A polgármester gratulált az épületben jelenleg működő két intézmény igazgatójának a békés, szeretetteljes együttéléshez és munkálkodáshoz.

Kara Ákos országgyűlési képviselő a Mórában tanult meg írni-olvasni, focizni, pingpongozni. Köszönetet mondott mindezért és ígéretet tett, hogy a jövőben is mindent megtesz a városban működő oktatási intézmények fejlesztéséért.

Az iskola átnyúlik Adyváros határain, hiszen más városrészekből, sőt a környező településekről is járnak ide gyermekek, ez a magas színvonalat is jelzi” – fejtette ki Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő.

Csengeri Mária, a Sport és Kretaív Technikum intézményvezetője a Győr+ Médiának azt nyilatkozta:

„Itt ma két iskola ünnepel, bár a középiskola kicsit később lépett be az általános iskola életébe. Az ünnepre úgy készültünk, hogy mindkét intézmény megmutathassa a maga sajátosságait, arculatatát. A következő időszakot arra szeretnénk használni, hogy a nagyközönség, a város is jobban megismerhesse a Sport és Kreatív Technikumot.”

Fekete Szabolcs, a Móra Általános Iskola igazgatója kifejtette: „Ma elsősorban az eleinkre gondoltam, akik az iskolát alapították, illetve arra a felelősségre, ami ránk, pedagógusokra hárul. Nap mint nap azért dolgozunk, hogy a gyerekek jó érezzék magukat, megtanulják azt, ami az ő dolguk, mi pedig kihozzuk belőlük azokat a készségeket és képességeket, amelyek bennük vannak. A legfontosabb feladatunk, hogy jó embereket neveljünk a jövőnek.”

Az ünnepi köszöntők után a tanulók műsora következett, melyben irodalmi összeállítás, néptánc, sportbemutató és filmvetítés is szerepelt.

Galéria: Ács Tamás

Tv-s szerkesztő: Németh Boglárka